Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Δήμαρχος Λονδίνου: Αφήστε την Ελλάδα να πτωχεύσει!!

Η Βρετανία πρέπει να αρνηθεί να συνεισφέρει σε ένα δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα και πρέπει να επιτραπεί στη χώρα να πτωχεύσει και να αφήσει το ευρώ. Αυτά τουλάχιστον υποστηρίζει ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον σε άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Ο κ. Τζόνσον ανήκει σε μία όλο και δημοφιλή λίστα με οικονομολόγους που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να αφεθεί να χρεοκοπήσει και να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του χρέους της.

Αυτή η επιλογή πιθανότατα οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ ή στην υποτίμηση του κοινού νομίσματος....

«Επί χρόνια οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε ότι θα ήταν τρελό και αδιανόητο μια χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ. Αλλά αυτή η επιλογή είναι πια σχεδόν αναπόφευκτη και όσο συντομότερα συμβεί τόσο καλύτερα», τονίζει ο κ. Τζόνσον. Μιλώντας με όρους τραγωδίας ο δήμαρχος του Λονδίνου σημειώνει ότι είχαμε την «αμαρτία», δηλαδή το δομικό ελάττωμα του ευρώ που έδωσε την ελευθερία σε κράτη να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια, την «ύβρη», δηλαδή την πεποίθηση ότι οι καλές εποχές δε θα τελείωναν ποτέ, τη «νέμεση», δηλαδή την οικονομική καταστροφή και είναι πλέον ώρα για την «αναγνώριση», δηλαδή τη συνειδητοποίηση του ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να διαμορφώσει μία νέα οικονομική ταυτότητα με τη νέα δραχμή.

Προσθέτει μάλιστα πως δεν πιστεύει ότι η χώρα θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση με το νέο νόμισμα, παραπέμποντας στα παραδείγματα της Βρετανίας όταν εγκατέλειψε το Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών και της Λατινικής Αμερικής όταν κάποιες εγκατέλειψαν τη σταθερή ισοτιμία προς το δολάριο.

Όπως αναφέρει, «το ευρώ έχει επιδεινώσει την οικονομική κρίση επιτρέποντας σε ορισμένες χώρες να συμπεριφερθούν τόσο επιπόλαια όσο οι τράπεζες. Ενώ υποτίθεται ότι η συμμετοχή στις διασώσεις της Ελλάδας και άλλων χωρών γίνεται για να προστατευθούν οι τράπεζες, όσο υπάρχει ο φόβος της πτώχευσης και η αβεβαιότητα συνεχίζεται, η εμπιστοσύνη δεν πρόκειται να επιστρέψει», προσθέτει ο κ. Τζόνσον.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου επισημαίνει ότι μία άλλη οδός θα ήταν μία κοινή οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης, κάτι που ονειρεύονται οι οπαδοί της ομοσπονδιακής Ευρώπης.

Ο ίδιος απορρίπτει αυτή την ιδέα, λέγοντας ότι θα σήμαινε συνεχή ροή κεφαλαίων από τις πλουσιότερες στις φτωχότερες χώρες, με βρετανικά χρήματα μεταξύ άλλων να χρησιμοποιούνται χωρίς δημοκρατική εντολή ως λύτρα για την αποτροπή ανατίναξης του ευρώ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ρε ουστ από εδώ, τόσα χρόνια που είμαστε δουλάκια σας ήταν καλά.