Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Αλλαγές τελευταίας στιγμής στο Μεσοπρόθεσμο

Η νέα ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προχωρά στην επανεξέταση μέτρων που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπως η έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα, προκειμένου να επιμεριστούν οι επιβαρύνσεις και σε κατηγορίες φορολογούμενων με χαμηλή συμμετοχή στα φορολογικά βάρη.

Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να επανεξετάσουν τις κλίμακες και τους συντελεστές της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα ώστε αυτή να γίνει ηπιότερη κυρίως για τα χαμηλά και για τα μεσαία εισοδήματα. Παράλληλα εξετάζεται οι όποιες απώλειες υπάρξουν στα έσοδα από την αλλαγή αυτή, να καλυφθούν από την επιβολή ενός τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία φυσικά με την τρόικα, προκειμένου οι όποιες αλλαγές να οδηγούν σε ισοδύναμο αποτέλεσμα στο σκέλος των εσόδων. Οι αλλαγές θα περιληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και μαζί με άλλες παρεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν, να ψηφιστεί ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη 5η δόση του δανείου προς την Ελλάδα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζεται ανεξάρτητα από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, η οποία σε κάθε περίπτωση θα επιβαρύνει και τα εισοδήματα των επαγγελματιών. Παράλληλα, όπως είναι γνωστό στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται και η θέσπιση τεκμηρίου επιτηδεύματος με βάση το οποίο, θα προσδιορίζεται από εφέτος το ύψος του εισοδήματος του κάθε ελεύθερου επαγγελματία...

Σημειώνεται ότι η εξειδίκευση των φορολογικών μέτρων αναμένεται να γίνει στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο και σ' αυτά εκτός των παραπάνω θα περιλαμβάνονται η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων, η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε κατόχους πισίνας, σκάφους και πολυτελούς ΙΧ.

Το υπουργείο επανεξετάζει παράλληλα τις επιβαρύνσεις που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο για τα ακίνητα. Έτσι εκτός από την αναβολή της αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων που ούτως ή άλλως προβλέπεται σ' αυτό, επανεξετάζεται και η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: