Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Δεν έπεισε η "εξομολόγηση" Τσοχατζόπουλου


“Κάποιοι αποφάσισαν να με θυσιάσουν, μπροστά στην οργή και την αγανάκτηση του κόσμου, για να σωθούνε πολιτικά. Αποφάσισαν να εξετάσουν μία συγκεκριμένη χρονικά περίοδο, έτσι ώστε να μικρύνει τόσο πολύ το κάδρο, που να χωράω μόνο εγώ”, δήλωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξη - προσπάθεια να ξεγελάσει τις εις βάρος του εντυπώσεις,...



για το θέμα της εμπλοκής του στο σκάνδαλο με τα γερμανικά υποβρύχια.

Το βράδυ της Δευτέρας (06/06), η Προανακριτική Επιτροπή που διερεύνησε την υπόθεση, αποφάσισε ομόφωνα την πρόταση άσκησης ποινικής δίωξής σε βάρος του, για δύο κακουργήματα.

Το ίδιο βράδυ, ο κ. Τσοχατζόπουλος “στριμώχτηκε” και δε φάνηκε να δίνει πειστικές απαντήσεις στα φλέγοντα ερωτήματα περί των καταθέσεων, των υποβρυχίων, των ακριβών ακινήτων και του ακριβού τρόπου ζωής του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, που παραχώρησε στους δημοσιογράφους Αλέξη Παπαχελά και Τάσο Τέλλογλου και την εκπομπή “Νέοι Φάκελοι”.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε “διάτρητη” την όλη διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής, ενώ τόνισε, πως είχε ήδη καταγγείλει την απόφαση πριν την ανακοίνωση της, χαρακτηρίζοντάς την “προειλημμένη”.

Όσον αφορά σε ερώτηση για έμβασμα της κατασκευάστριας εταιρείας των υποβρυχίων, Ferrostaal, υπεραμύνθηκε έντονα του εαυτού του, διαψεύδοντας κάθε σύνδεσή του με παράνομες πληρωμές, σχετικές με την υπογραφή της σύμβασης για τα υποβρύχια, ωστόσο, χαρακτήρισε “τυχαία” την όποια διασύνδεση της ακίνητης περιουσίας του με εξωχώριες εταιρείες, στις οποίες συμμετείχαν κατά το παρελθόν και συγγενικά του πρόσωπα.

“Κάποιο λάθος θα έχει γίνει. Είναι και μικρό το ποσό, δε θα ασχοληθούμε τώρα για 3.000.000 δραχμές”, είπε χαρακτηριστικά.

Oσον αφορά στην υπόθεση με τα γερμανικά υποβρύχια, παρουσίασε ουσιαστικά τον εαυτό του ως “αποδιοπομπαίο τράγο”, αφού όπως είπε, επελέγη προς διερεύνηση μόνο η πρώτη περίοδος, όταν εκείνος ήταν υπουργός, ενώ “τα υποβρύχια τώρα τελειώνουν”.

“Και μάλιστα, όπως έχουμε πληροφορηθεί, τον επόμενο χρόνο, 2012, 2013, θα παραδοθούν και τα υπόλοιπα τρία, ώστε πραγματικά, μέσα σε παραπάνω χρόνο από αυτόν που είχε αρχικά σχεδιαστεί, αλλά γι' αυτό υπάρχουν υπεύθυνοι. Πρέπει να ασχοληθεί κανείς, πρέπει να το ψάξει. Εδώ τι έγινε; Χώρισαν την περίοδο. Περιόρισαν μόνο την πρώτη, κάτι το οποίο είναι άδικο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον “προκλητικό” τρόπο ζωής, που του καταλογίζεται, αλλά και τον “πολυτελή” γάμο του στο Παρίσι, δήλωσε πως ο κόσμος των γνωρίζει παντού και πως 40 χρόνια που ζει στην πολιτική ζωή, δεν έχει αλλάξει.

Άλλωστε, όπως είπε, οι καλεσμένοι στο γάμο του, δεν ξεπερνούσαν τα 18 άτομα, τα οποία μετά το μυστήριο, διανυκτέρευσαν σε δωμάτια, όπως αυτά στα οποία διαμένει όλος ο κόσμος, στο ξενοδοχείο “George V”, ενώ και ο ίδιος με τη σύζυγό του, δεν έμειναν σε γαμήλια σουίτα.

Ομόφωνη πρόταση για ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα

Την ποινική δίωξη του κ. Τσοχατζόπουλου για δύο κακουργήματα, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει η Προανακριτική Επιτροπή που διερεύνησε την υπόθεση.

Όλα τα κόμματα, πλην του ΛΑΟΣ που δεν μετείχε στην Επιτροπή, συμφώνησαν στα δύο βασικά ποινικά αδικήματα που προτείνει η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του, δηλαδή της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στο πόρισμα καταγράφονται ακόμη οι θέσεις των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης για τρεις επιπλέον κατηγορίες. Η ΝΔ προτείνει τη δίωξη του κ. Τσοχατζόπουλου και για το αδίκημα της “παραβίασης μυστικών της πολιτείας”, το ΚΚΕ “της απιστίας σε σχέση με το περιεχόμενο και την εφαρμογή της αρχικής σύμβασης” και ο ΣΥΡΙΖΑ της “απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία”.

Ειδικότερα, ως προς τις δύο βασικές κατηγορίες, το ΠΑΣΟΚ προτείνει στο πόρισμα του:

-Την άσκηση ποινικής δίωξης για το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος το οποίο διέπραξε κατά το χρονικό διάστημα από 1/11/1999 μέχρι 27/9/2007, κατά το οποίο έλαβε το συνολικό ποσό τουλάχιστο των 7.777.373 δολαρίων ΗΠΑ (ή όποιο ποσό μεγαλύτερο τυχόν προκύψει κατά την τακτική ανάκριση με το άνοιγμα και την διερεύνηση όλων των λογαριασμών της Torcaso και των λοιπών συνδεομένων φυσικών και νομικών προσώπων) λαμβάνοντας για τον εαυτό του παράνομα περιουσιακά ωφελήματα.

- Την άσκηση ποινικής δίωξης για φυσική αυτουργία σε μια πράξη και ηθική αυτουργία σε όλες τις λοιπές επιμέρους πράξεις που συγκροτούν την κατ εξακολούθηση παραβίαση της νομοθεσίας για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατά την χρονική περίοδο από 17/11/1999 μέχρι 16/4/2010.

Παράλληλα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζητούν από τον πρόεδρο της Βουλής, στον οποίο παρέδωσαν το πόρισμα τους, να το διαβιβάσει προς τον υπουργό Οικονομικών, τον “κατά νόμο εκπρόσωπο του ελληνικού δημοσίου”, προκειμένου να δοθεί εντολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για:

-Να ασκηθεί αυτοτελώς αγωγή σε βάρος του πρώην υπουργού προς επιδίκαση αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

-Να παρασταθεί το ελληνικό δημόσιο ως πολιτική αγωγή στις ποινικές δίκες που θα διεξαχθούν σε Ελλάδα και Γερμανία σε βάρος των ενεχομένων στην εκτεταμένη επιχείρηση δωροδοκίας καθώς και σε βάρος της εταιρίας Ferrostaal.

-Να γίνει από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, καταλογισμός προστίμων για τυχόν φορολογικές παραβάσεις.

Τέλος, η Προανακριτική θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να διαβιβάσει “το πόρισμα και όλο το αποδεικτικό υλικό που έχει συγκεντρώσει προς την Επιτροπή Εξοπλιστικών για την διευκόλυνση των εργασιών της, επειδή προέκυψαν αναφορές στις συμβάσεις Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων και στην εκτέλεση τους, τις οποίες αυτή ερευνά.

Από την πλευρά της ΝΔ τονίζεται στο πόρισμα: "Συμφωνούμε με τα πραγματικά περιστατικά όπως αυτά περιγράφονται από το σχέδιο πορίσματος, παρά το γεγονός ότι δεν ήρθαν σε γνώση της Επιτροπής όλα τα στοιχεία που έχουμε κατ επανάληψη ζητήσει. Όσον αφορά στις εμπεριεχόμενες σκέψεις, απόψεις, νομικές κρίσεις και εκτιμήσεις, επιφυλάσσεται”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: