Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΗΠΑ: "Οι μέρες τους Καντάφι είναι μετρημένες"


Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε την Πέμπτη, στη διάρκεια της τρίτης Συνόδου της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, ότι οι ημέρες του καθεστώτος του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι είναι «μετρημένες» και ότι η αποχώρησή του είναι αναπόφευκτη.

Οι χώρες που συμμετέχουν αναζητούν τρόπους οικονομικής στήριξης στους εξεγερμένους,...



την ώρα που εκείνοι δηλώνουν ότι θα χρειαστούν 3 δισ. δολάρια τους επόμενους τέσσερις μήνες.

«Οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες. Εργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας στο πλαίσιο του ΟΗΕ για να προετοιμάσουμε το αναπόφευκτο: τη Λιβύη μετά τον Καντάφι» δήλωσε η Χ.Κλίντον.

Εξάλλου και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι επεσήμανε στη διάρκεια της συνόδου ότι το καθεστώς του Καντάφι «έχει φτάσει στο τέλος του».

«Οι Λίβυοι έχουν αποδείξει στον κόσμο την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να μάχονται για τη δημοκρατία και την ελευθερία» δήλωσε ο Φράνκο Φρατίνι, εκτιμώντας ότι οι αποσκιρτήσεις από το περιβάλλον του Λίβυου ηγέτη που αυξάνονται αποτελούν «άμεση συνέπεια» των διεθνών πιέσεων.

«Πρέπει να παραμείνουμε εστιασμένοι και ενωμένοι προκειμένου να μην δώσουμε καμία ευκαιρία στον Καντάφι να ξανακερδίσει έδαφος» υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός, εκτιμώντας ότι το καθεστώς του Καντάφι έχει φτάσει στο τέλος του.

Ο Φράνκο Φρατίνι επεσήμανε ότι προτεραιότητα της Ομάδας Επαφής είναι η κατάπαυση του πυρός μετά την αποχώρηση του Καντάφι.

«Μόνο τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει μία διεθνής πολιτικής διαδικασία στη βάση της συμφιλίωσης» δήλωσε, προσθέτοντας ότι τελικός στόχος είναι μία Λιβύη πραγματικά δημοκρατική.

Ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Αμπντουλαγέ Γουέιντ, κάλεσε τον Λίβυο ηγέτη να παραιτηθεί και προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: