Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Επανάσταση στο τομέα της ενέργειας

Επανάσταση στο τομέα της ενέργειας ευελπιστεί να φέρει η εφεύρεση των δυο Ιταλών επιστημόνων Αντρέα Ρόσι και Σέρτζιο Φοκάρντι οι οποίοι κατάφεραν να κατασκευάσουν έναν αντιδραστήρα ψυχρής σύντηξης υδρογόνου με νικέλιο και να παράγουν θερμότητα.

Σύμφωνα με τους δυο επιστήμονες όσο και με τον Χρήστο Στρεμμένο καθηγητή του πανεπιστήμιου της Μπολόνια και τέως πρέσβη ο οποίος συμμετέχει στην έρευνα, αυτή η ευρεσιτεχνία μπορεί να αντικαταστήσει τα ρυπογόνα καύσιμα, παράγοντας φθηνή και καθαρή ενέργεια. Μάλιστα όπως επισημαίνεται το κόστος παραγωγής ενεργείας με την εν λόγω συσκευή θα ανέρχεται σε λιγότερο από 1 λεπτό του ευρώ την κιλοβατώρα σε σχέση με την ΔΕΗ όπου το κόστος φτάνει τα 10 λεπτά ενώ όσον αφορά την πρώτη ύλη, το νικέλιο, η Ελλάδα βρίσκεται στην προνομιακή θέση να κατέχει το 83% των αποθεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συσκευή σύμφωνα με τους επιστήμονες δημιουργεί εξώθερμη αντίδραση -σε θερμοκρασία δωματίου και σε διάταξη που μπορεί να τοποθετηθεί με ασφάλεια τόσο σε κατοικίες όσο και στη βιομηχανία- με αποτέλεσμα την εκπομπή θερμότητας σε 24ωρη βάση. Κάθε τέτοια μονάδα παράγει –ανάλογα με την χρήση που προορίζεται - θερμική ενέργεια ισχύος 5-30KW και 1,15 -3,45 MW ενώ με την τοποθέτηση ενός μετατροπέα θα μπορεί να παραχθεί σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό και ηλεκτρική ενέργεια.....

Παράλληλα όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν κατά την λειτουργία της δεν παράγονται αέρια του θερμοκηπίου ούτε άλλες τοξικές ουσίες όπως και καμία μορφή ακτινοβολίας επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό και το περιβάλλον. Μια ολοκληρωμένη μονάδα παραγωγής θερμότητας του 1MW θα κατασκευαστεί εντός του έτους από την ελληνική εταιρεία Defkalion Green Technologies η οποία έχει εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα διάθεσης παγκοσμίως, εκτός των ΗΠΑ, και παράλληλα σχεδιάζει την κατασκευή τριών εργοστασίων παραγωγής στην περιοχή της Ξάνθης.

Η συσκευή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στα νοικοκυριά όσο και στη βιομηχανία και τη ναυτιλία, σε δημόσια κτίρια, σε νοσοκομεία και σε θερμοκήπια ενώ υπολογίζεται πως η αγορά της για οικιακή χρήση θα κυμαίνεται από 3000 έως 5000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: