Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Κλάους Μπέτιγκ: Τον "κυνηγάει" η Ελλάδα που αγάπησε


"ΜΠΡΑΒΟ" ΜΑΣ...

Ο Κλάους Μπέτιγκ θα µπορούσε σήµερα να προσφέρει ανεκτίµητη υπηρεσία στην Ελλάδα. Στην αρχή τηςτουριστικής σεζόν, οτιδήποτε θετικό γράφεται για την Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτο λιθαράκι στην προσπάθεια ανασκευής της εικόνας που διαµορφώνουν οι «κακές» ειδήσεις, τις οποίες βγάζει καθηµερινά η κρίση χρέους της χώρας και τα παρεπόµενά της...



Και φέτος πολλοί Γερµανοί αλλά και άλλοι ξένοι που θα κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα θα ανατρέξουν στους τουριστικούς οδηγούς που έχει γράψει ο Μπέτιγκ. Με τις υποδείξεις και τις συµβουλές του θα εξερευνήσουν τα ελληνικά νησιά και την ελληνική ενδοχώρα, θα απολαύσουν τις χαρές της. Γιατί είναι άριστος γνώστης της Ελλάδας, όπως πιστοποιούν οι δεκάδες τουριστικοί οδηγοί και τα βιβλία που έχει γράψει. Επί τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες επισκέπτεται ανελλιπώς την Ελλάδα και δεν έχει αφήσει γωνιά ανεξερεύνητη. Μέχρι τώρα. ∆ιότι τώρα πρέπει µάλλον να την αποφεύγει.

Ο Κλάους Μπέτιγκ όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους «ΤΑ ΝΕΑ», διώκεται στην Ελλάδα ποινικά για συκοφαντική δυσφήµηση διά του Τύπου για «λιβελλογραφήµατα» και «ύβρεις κατά του ελληνικού λαού». Κλήθηκε να παρουσιαστεί την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011στο ΙΑ΄ Τριµελές Πληµµελειοδικείο Αθηνών προκειµένου «να καταδικαστεί» όπως αναφέρει η επίσηµη µετάφραση του κλητηρίου εντάλµατος από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το αδίκηµα του Κλάους Μπέτιγκ είναι ότι στην ιστοσελίδα του «Focus» δηµοσιεύθηκε άρθρο του υπό τον τίτλο «Πολιτισµικό σοκ- Ελλάδα», το οποίο συνδέθηκε µε το περιβόητο τεύχος του περιοδικού «Focus» στις 22/2/2010, που είχε το άγαλµα της Αφροδίτης της Μήλου µε την άσεµνη χειρονοµία και τον τίτλο: «Απατεώνες στην ευρωοικογένεια». Τη µήνυση έκανε µια οµάδα επτά δικηγόρων, που έχουν και σηµαντική στήριξη µέσω του ∆ιαδικτύου όπως δείχνει η επισκεψιµότητα στην οµάδα που δηµιουργήθηκε στο facebook και προτρέπει όλους τους Έλληνες «να µηνύσουν το “Focus” για συκοφαντική δυσφήµηση». Μόνο που στη σπουδή να καθίσουν στο σκαµνί τούς «υβριστές» οι µαχητές για την πληγωµένη τιµή της Ελλάδας στρέφονται κατά του ευεργέτη της.

Ο Μπέτιγκ δεν έχει καµία σχέση µε το περιοδικό «Focus» – «ούτε καν το διαβάζω», λέει. Πολιτικά ο Μπέτιγκ κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από το «Focus», το οποίο καθιερώθηκε στα γερµανικά µέσα ενηµέρωσης ως ο συντηρητικός αντίποδας του «Spiegel».

Αλλωστε το επίµαχο άρθρο του δεν δηµοσιεύθηκε στο τεύχος του περιοδικού αλλά µόνο στο ∆ιαδίκτυο, προοριζόταν µάλιστα για το ταξιδιωτικό τµήµα του Focus Online που είναι ανεξάρτητο τµήµα του εκδοτικού οµίλου Burda Verlag. O τρόπος όµως που παρουσιάστηκε στο ∆ιαδίκτυο χωρίς δική του ευθύνη, τον συνέδεε άµεσα µε το επίµαχο τεύχος. «Μέσα σε λίγες ώρες έγινα “ο Γερµανός που είναι υπεύθυνος για όλα”»! Στο Internet εµφανίστηκαν άρθρα όχι µόνο αρνητικά αλλά και θετικά, φωτοµοντάζ που τον παρουσίαζαν ως αξιωµατικό των Ναζί, κυκλοφόρησαν ατέλειωτες «µεταφράσεις» του άρθρου που µόνο µεταφράσεις δεν ήταν, αλλά «αποσπασµατικές, προκατειληµµένες αποδόσεις που έδιναν λανθασµένη εικόνα».

Μετά τον αρχικό θόρυβο, το διάστηµα που ακολούθησε επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα.Εκπληκτος πήρε στα τέλη Μαρτίου το γράµµα από την Εισαγγελία της Βρέµης,µε το αίτηµα δικαστικής συνδροµής για τη δίωξή του που είχε σταλεί στην Εισαγγελία του Μονάχου. Η διήµερη διορία που προέβλεπε το ελληνικό αίτηµα είχε παρέλθει προ πολλού. Τοποθετήθηκε εµπρόθεσµα, εντός των τριών εβδοµάδων από την παραλαβή που προβλέπεται στη Γερµανία. Η απάντηση ήταν η κλήση σε δίκη τον Ιούνιο.

Και ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου, τα έξοδα των δικηγόρων τρέχουν και δεν είναι αµελητέα για έναν εργάτη της πένας, όπως είναι ο Μπέτιγκ. Οι γερµανικέςεισαγγελικές αρχές, εκτός από το µπλέξιµο ανάµεσα στην Εισαγγελία του Μονάχου όπου είναι η έδρα του «Focus»και τη Βρέµη όπου µένει ο Μπέτιγκ, δεν δείχνουν διατεθειµένες να κινητοποιηθούν προς την κατεύθυνση έκδοσής του στην Ελλάδα. Εκείνος δεν µπορεί να χωνέψει ότι υπάρχει περίπτωση να καταδικαστεί.

«∆εν έχω δει επίσηµη µετάφραση του άρθρου µέχρι σήµερα». ‘Αλλωστε, το κείµενο «έχει έντονη σατιρική διάθεση και η απόδοσή του δεν είναι δουλειά όσων µεταφράζουν κατά κανόνα οδηγίες χρήσεως. Μόνο αν αποδοθεί σωστά µπορεί να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις. Το “Πολιτιστικό σοκ – Ελλάδα” είναι µια απόπειρα ψυχογραφίας του σύγχρονου Έλληνα µεπολλά κακώς κείµενα που καθηµερινά βρίζουν οι πάντες.

Είναι µια προσπάθεια να παρουσιαστούν στον Γερµανό που θα επισκεφθεί την Ελλάδα οι διαφορές συµπεριφοράς, συνηθειών, αντιλήψεων ώστε να του είναι σχετικά οικείες όταν βρεθεί αντιµέτωπος µε αυτές», δηλώνει ο Κλάους Μπέτιγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: