Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

"Το Αιγαίο είναι η καρδιά της Ελλάδας"


Ανέβηκε κατσάβραχα, κατέβηκε γκρεμούς, μπήκε σε ξωκλήσια και παρατήρησε τα πουλιά. «Έπρεπε να δω κάθε γωνιά», λέει. Με τη δύναμη του προσωπικού βιώματος, ο ιστορικός τέχνης Nigel McGilchrist έγραψε είκοσι ταξιδιωτικούς οδηγούς για τα νησιά του Αιγαίου, αγνοώντας τα εικονογραφημένα πρότυπα που έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε...



«Θέλω να ενθαρρύνω τον υποψιασμένο τουρίστα», δηλώνει σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» ο Nigel, που ζει πλέον στην Ιταλία, αλλά γνωρίζει την Ελλάδα από τη δεκαετία του ’80 όταν ήρθε για να διδάξει.

H αγάπη του για το Αιγαίο περνάει μέσα από την ιστορία, την τέχνη και την παρατήρηση της φύσης. «Αλλάζει η στερεότυπη εικόνα της Ελλάδας», λέει. «Κατά κύριο λόγο απευθύνομαι στον Έλληνα ταξιδιώτη, που θέλει αν γνωρίσει καλύτερα την πατρίδα του».

Αν και γραμμένα στα αγγλικά, τα μικρά αυτά βιβλία ελπίζει ότι θα μεταφραστούν στα ελληνικά. Ο Nigel επιμένει ότι το Αιγαίο είναι η «καρδιά» της Ελλάδας. «Η εκπληκτική του ιστορία το καθιστά μοναδικό». Έχει ενδιαφέρον η ματιά του, που αγκαλιάζει όχι μόνο τα αυτονόητα ιστορικά κεφάλαια αλλά και τον 20ό αιώνα.

Εντυπωσιάζεται από την εξωτική αρχιτεκτονική των Ιταλών στα Δωδεκάνησα, αλλά με το ίδιο δέος «ξεκλειδώνει» εκκλησάκια και ανακαλύπτει εικόνες και τοιχογραφίες. «Είναι εκπληκτικό», λέει, «πόση ζωγραφική υπάρχει διάσπαρτη στις εκκλησίες. Τόσες προσωπικότητες άγνωστων σε μας ζωγράφων».

Το Αιγαίο που αναδύεται μέσα από αυτή τη σειρά φέρνει στον αναγνώστη με απλά λόγια διαδρομές γνώσης που κατακτήθηκαν με κόπο και χρόνο. Ο Nigel McGilchrist ανήκει σε εκείνους που από πολύ μικροί είχαν έμφυτη κλίση στον κλασικό πολιτισμό. «Επί 11 χρόνια έκανα στο σχολείο αρχαία ελληνικά και με την πρώτη επαφή με τη γλώσσα ήταν σαν να άνοιξε ένα παράθυρο και να μπήκε μέσα ο ήλιος».

Με μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία στον ακαδημαϊκό χώρο και στην πολιτιστική διπλωματία, ο Nigel McGilchrist μάς προσφέρει μία «υπηρεσία».

Στη σειρά κυκλοφορούν οι τίτλοι: Σαντορίνη, Κως, Σάμος, Μύκονος, Πάρος, Ρόδος, Αργοσαρωνικός, Κύθηρα, Εύβοια, Σποράδες, Θάσος, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Βόρεια Δωδεκάνησος, Νότια Δωδεκάνησος, Νάξος, Βόρειες Κυκλάδες, Δυτικές Κυκλάδες, Νότιες Κυκλάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: