Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Το ελαιόλαδο προφυλάσσει και από εγκεφαλικό


Οι θαυματουργές για την υγεία μας ιδιότητες του ελαιόλαδου είναι γνωστές. Νέα δεδομένα δείχνουν μάλιστα ότι η κατανάλωσή του δεν ευνοεί μόνο την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, αλλά μειώνει ταυτόχρονα και τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ηλικιωμένοι που περιλαμβάνουν στη διατροφή τους το αγαπημένο συστατικό της μεσογειακής διατροφής...



διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από εγκεφαλικό.

Επιστημονική ομάδα στη Γαλλία, κατόπιν μελέτης στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 7.500 άτομα άνω των 65 ετών, διαπίστωσε ότι εκείνοι που κατανάλωναν ελαιόλαδο είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με όσους δεν το προτιμούσαν στη διατροφή τους. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες δήλωσαν κατά τη διάρκεια της πειραματικής διαδικασίας ότι είτε μαγείρευαν με αυτό είτε το έβαζαν ωμό στη σαλάτα τους.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Σεσίλια Σαμιέρι, οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη και τους υπόλοιπους παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου, όπως η άσκηση και η γενικότερα καλή διατροφή.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της κλινικής μελέτης οι ειδικοί πήραν δείγμα αίματος και από δεύτερη ομάδα ηλικιωμένων, αποτελούμενη από περίπου 1.240 ανθρώπους. Στη συνέχεια μέτρησαν τα επίπεδα ελαϊκού οξέος στο αίμα τους.

Στο ένα τρίτο από τους εθελοντές μετρήθηκαν τα υψηλότερα επίπεδα του συγκεκριμένου οξέος και διαπιστώθηκε πως διέτρεχαν 73% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνους που παρουσίασαν τα μικρότερα ποσοστά στο αίμα τους.

Το ελαιόλαδο καταναλώνεται με αφθονία στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και φυσικά στη χώρα μας. Χάρη στα ωμέγα-6 λιπαρά που περιέχει, ρίχνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην ομαλότερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους ώστε να εντοπίσουν περαιτέρω στοιχεία που αφορούν τη μελέτη τους και επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: