Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Οδηγίες για την προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες

Στη χρήση των κατάλληλων αντηλιακών προϊόντων και στη λήψη των απαιτούμενων προφυλάξεων για την προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες εστιάζονται οι οδηγίες που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, για την ασφαλή και αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο.

Αναφορικά με τη χρήση των αντηλιακών προϊόντων, επεσήμανε ότι οι πληροφορίες που δίνονται στις ετικέτες των αντηλιακών προϊόντων και οι οποίες έχουν καθοριστεί με σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μας βοηθούν στην επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού προϊόντος, σύμφωνα και με τις ανάγκες μας. Με βάση τη σύσταση:

- Απαγορεύεται η αναγραφή στα αντηλιακά προϊόντα του ισχυρισμού sun block ή ολικής προστασίας, διότι κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να προσφέρει 100% προστασία (sun block).

- Οι περιγραφές χαμηλή, μεσαία, υψηλή προστασία πρέπει να αντιστοιχούν στους αναγραφόμενους δείκτες ηλιακής προστασίας (SPF-sun protection factor).

- Τα αντηλιακά προϊόντα πρέπει να αναγράφουν στις ετικέτες τους τις επισημάνσεις UV-A UV-B, που δηλώνουν προστασία και από τα δύο είδη ακτινοβολίας, που είναι επικίνδυνοι παράγοντες για τον άνθρωπο....

Εκτός από τη χρήση των αντηλιακών προϊόντων οι καταναλωτές πρέπει επίσης:

- Να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο τις ώρες 11.00 έως 15.00.

- Να καλύπτονται με καπέλο και γυαλιά ηλίου.

- Να αποφεύγουν την έκθεση των μωρών και των παιδιών στον ήλιο.

- Να χρησιμοποιούν τα αντηλιακά προϊόντα σε επαρκή ποσότητα και σε συχνά διαστήματα, ιδιαίτερα πριν και μετά το κολύμπι.

Επίσης σημειώνεται ότι:

- Το 90% της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να διαπερνά τα σύννεφα.

- Το νερό προσφέρει μικρή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

- Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει σωρευτικό αποτέλεσμα.

Τέλος, σημειώνει ότι γενικά και παρά τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε, καλό είναι να μην εκθέτουμε πολύ τους εαυτούς μας στον ήλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: