Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Στη σκιά της βαθιάς κρίσης το περιβάλλον


Σε λίγες ώρες στην πλατεία Συντάγματος, το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων ετοιμάζεται να στείλει το δικό του μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, εγκαθιστώντας συμβολικά ένα αυθαίρετο απέναντι από τον Άγνωστο Στρατιώτη!

Αντίθετα με τη μεγάλη πλειοψηφία, το δικό τους θα μείνει όρθιο για μερικές μόνο ώρες και δεν θα νομιμοποιηθεί...



Λίγα μέτρα πιο κάτω θα ξεχύνεται στους δρόμους του κέντρου με προορισμό την παραλία, το κύμα των φίλων του ποδηλάτου που ενθαρρύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στέλνοντας το δικό του οικολογικό μήνυμα στην σημερινή επετειακή γιορτή.

Όσο μεγαλώνει η οικονομική ύφεση στη χώρα μας και οι δόσεις των δανειστών δίνονται με το σταγονόμετρο, οι πιέσεις για ελαστικότερη περιβαλλοντική πολιτική μεγαλώνουν.

Εδώ και ένα χρόνο, η κυβέρνηση βιώνει τον απόλυτο διχασμό μπροστά στην αγωνία να εισπραχθούν έσοδα από χιλιάδες αυθαίρετα αλλά και της ανάγκης να πάψει να ανοίγει νέα παράθυρα στην παράνομη δόμηση, συντηρώντας νέες γενιές αυθαιρέτων. Ποιο από τα δύο θα υπερισχύσει είναι προφανές αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες που περνά η χώρα.

Όμως το παράδειγμα με την τακτοποίηση ή όχι των αυθαιρέτων αποτελεί την αρχή για να ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα για τα περιθώρια ορθής περιβαλλοντικής πολιτικής σε συνθήκες ύφεσης.

Άλλωστε οι λιγοστοί πόροι κινδυνεύουν να αφήσουν στις μακέτες φιλόδοξους σχεδιασμούς όπως η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, πάρκα πρασίνου και μεγάλες αναπλάσεις.

Η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη υποστηρίζει ότι δεν πρέπει η κρίση να δημιουργήσει εκπτώσεις στο περιβάλλον και τάσσεται υπέρ της αλλαγής του αναπτυξιακού μας μοντέλου. Γνωρίζει όμως ότι η χρόνια αδράνεια σε διάφορα σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα εγκυμονεί κινδύνους.

Ένα καλό μάθημα πήρε στο νόμο της βιοποικιλότητας με την πρόταση για μείωση της αρτιότητας από τα τέσσερα στα δέκα στρέμματα. Οι «συντροφικές» φωνές των βουλευτών δεν άφησαν να περάσει ο νόμος και ένας από τους λόγους που επικαλέστηκαν ήταν και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
Το κέρδος μας ως χώρα ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια λειτουργίας ξεχωριστού υπουργείου είναι ότι μιλάμε περισσότερο και σκεφτόμαστε περισσότερο το περιβάλλον. Τα αγκάθια όμως εξακολουθούν να είναι πολλά και για τις ιδέες και τις καλές προθέσεις της κ. Μπιρμπίλη απαιτείται μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση.

Διαχείριση αποβλήτων

Αποτελεί τη σοβαρότερη περιβαλλοντική πληγή που έχει να διαχειριστεί η χώρα μας, λόγω της χρόνιας αδράνειας αλλά και των μεγάλων τοπικών αντιδράσεων στην υλοποίηση οργανωμένων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι ακόμη νωπές οι ντροπιαστικές εικόνες από τα σκουπίδια της Άνδρου που έφτασαν μέχρι την θάλασσα από την κατάρρευση της μοναδικής χωματερής που στοίβαζε για χρόνια όλα τα σκουπίδια του νησιού. Η χωματερή πήρε παράταση έως τον Ιούνιο μέχρι να βρεθεί εναλλακτική λύση. Επί του παρόντος όμως η μόνη λύση που φαντάζει εφικτή είναι να φορτωθούν σε ένα καράβι και να τα φέρουμε και αυτά στην Φυλή!. Στη χώρα μας τα ποσοστά ανακύκλωσης είναι από τα χειρότερα της Ευρώπης αφού η Ελλάδα εξακολουθεί να θάβει το 82% των αποβλήτων της. Καμπανάκι έχει χτυπήσει από καιρό και στην επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων (βιομηχανικών, νοσοκομειακών, ραδιενεργών) καθώς η έλλειψη εξειδικευμένων χώρων διαχείρισης ευνοεί την παράνομη και διάσπαρτη ρήψη τους στο περιβάλλον.

Kλιματική αλλαγή

Ακόμη και αν η ελληνική οικονομία καταφέρει να ορθοποδήσει, η χώρα μας κινδυνεύει να πληρώσει 701 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, αν οι επιπτώσεις του κλίματος εξελιχθούν με την ένταση που έχει προβλέψει η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Το κόστος σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπεται να μετριαστεί εάν ληφθούν μέτρα προσαρμογής στα 67 δισ, ευρώ, δεν απομακρύνει όμως τη ζημιά από την κλιματική αλλαγή στην εθνική οικονομία, η οποία έχει εκτιμηθεί στα 510 δις. ευρώ. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για την υγεία, καθώς αν υπολογιστεί ότι η θερμοκρασία μέχρι το 2.100, θα ανέβει κατά 4,4 βαθμούς στην Αθήνα εκτιμάται ότι θα αυξήσει την θνησιμότητα κατά 25%,προικαλώντας 1.620 θανάτους ανά ημέρα!

Μολυσμένο το πόσιμο νερό

Η αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει την περιβαλλοντική κρίση που προέρχεται από την βιομηχανική ρύπανση, αναγκάζει τους πολίτες να πίνουν εμφιαλωμένο νερό. Ο καρκίνος ήταν η μεγαλύτερη αιτία για την αύξηση της θνησιμότητας στην περιοχή των Οινοφύτων τα τελευταία 10 χρόνια σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόσφατα κάτοικοι και φορείς των Οινοφύτων προσέφυγαν στο Συνήγορο του Πολίτη κατά της ελληνικής κυβέρνησης, ζητώντας να επιβληθεί ειδικό όριο για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό. Προβληματική είναι η υδροδότηση και στην Εύβοια. Με μεγάλη καθυστέρηση το ΥΠΕΚΑ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι καθαρό νερό θα ποιούν οι πολίτες της περιοχής σε τρία χρόνια. Η εμφάνιση εξασθενούς χρωμίου στα Ψαχνά ξεπερνά τα τρία χρόνια όμως ο αγωγός από την Υλίκη που θα μεταφέρει το πόσιμο νερό θα χρειαστεί καιρό! Προσωρινή λύση θα αποτελέσουν οι καθαρές γεωτρήσεις από το Φθινόπωρο. .

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Το περσινό καλοκαίρι το όζον και τα αιωρούμενα μικροσωματίδια,
χτύπησαν κόκκινο στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτουν ότι περισσότεροι από 1.500.000 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στα μικροσκοπικά αλλά βλαβερά για την δημόσια υγεία σωματίδια ενώ εντύπωση προκαλεί η είδηση ότι περίπου 4 εκατομμύρια έτη ζωής χάνονται από την μάστιγα της αέριας ρύπανσης που γεννούν οι εκπομπές από τους καυστήρες και τις εξατμίσεις αυτοκινήτων. Η πολιτεία μέχρι σήμερα περιοριζόταν στην καταγραφή των στοιχείων αλλά πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε υπουργική απόφαση που για πρώτη φορά θα επιχειρήσει να βάλλει ποιοτικά κριτήρια στον ατμοσφαιρικό αέρα και ειδικά στα αιωρούμενα σωματίδια. Τα κριτήρια αυτά όμως δεν προβλέπεται να μπουν νωρίτερα από το 2015!

Λιγνίτης και πετρέλαιο

Παρά τον ικανοποιητικό βηματισμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τους τελευταίους μήνες, η χώρα μας εξακολουθεί να στηρίζεται στον ρυπογόνο λιγνίτη και το πετρέλαιο. Περίπου το 50% της ηλεκτροπαραγωγής εξαρτάται από το ορυκτό καύσιμο και πάνω από το 50% του ενεργειακού ισοζυγίου από το πετρέλαιο. Η διείσδυση των ΑΠΕ που θα σηκώσουν κατά λεγόμενα της κυβέρνησης και την μεγάλη ανάπτυξη των επομένων ετών, στηρίζει μόνο το 6% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόσφατα πάντως η υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε ότι έως το 2050 το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: