Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Σφυροκοπούν τη Μιζουράτα οι δυνάμεις του Καντάφι

Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν την Παρασκευή την Μιζουράτα, προκαλώντας το θάνατο 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 80 ατόμων. Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν επιθέσεις σε στόχους σε προάστιο της Τρίπολης.

Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν από τους βίαιους βομβαρδισμούς την Παρασκευή στην περιοχή της Μιζουράτα, από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, όπως δήλωσαν εξεγερμένοι στην περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με έναν από αυτούς, που επικοινώνησε τηλεφωνικά, ο βομβαρδισμός με ρουκέτες Γκραντ, βαρύ πυροβολικό και βλήματα όλμου έπληξε κυρίως τον τομέα του Νταφνιέχ κοντά στη Μιζουράτα, 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.

«Είκοσι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αμάχων και ανταρτών σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν», δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Η περιοχή αυτή βρίσκεται 35 μίλια ανατολικά του κέντρου της Μιζουράτα.....

Σύμφωνα με την εξέγερση, οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις σταθμεύουν σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το Νταφνιέχ. «Οι εξεγερμένοι κατάφεραν να αποκρούσουν μιαν επίθεση κατά του εν λόγω τομέα», δήλωσε ένα μέλος της εξέγερσης κάνοντας λόγο για «νεκρούς και τραυματίες στις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις».


Ο βομβαρδισμός της πόλης συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Ρόιτερς που βρίσκεται στην περιοχή. Πυρά πυροβολικού έπεσαν και κοντά στο νοσοκομείο Χεκμάχ, όπου έχουν μεταφερθεί νεκροί και τραυματίες.

Οι εξεγερμένοι υποστήριξαν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν τις θέσεις τους στην περιοχή των Δυτικών Ορέων το βράδυ της Πέμπτης και κατηγόρησαν το ΝΑΤΟ ότι δεν κάνει αρκετά για να τις σταματήσει. «Βομβαρδίζουν τη Ζιντάν με πυραύλους Γκραντ», είπε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων. «Δεν έγιναν αεροπορικές επιδρομές από το ΝΑΤΟ εδώ και μία εβδομάδα», πρόσθεσε.

Ένας άλλος εκπρόσωπός τους, ο Τζούμα Ιμπραήμ, είπε ότι επλήγησαν επίσης οι πόλεις Γιαφράν και Ναλούτ ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα με την Τυνησία και θα επιχειρήσουν να ανακαταλάβουν το μεθοριακό πέρασμα Ουαζίν.

Επίσης, ο ίδιος εκρπόσωπος δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν την Παρασκευή την πόλη Γκαντάμις 600 χλμ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης, για πρώτη φορά, μετά την εξέγερση του Φεβρουαρίου ενάντια στο καθεστώς του. «Η Γκαντάμις βομβαρδίστηκε από τις δυνάμεις του Καντάφι, σύμφωνα με μάρτυρες στην πόλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζούμα Ιμπραήμ, από την ελεγχόμενη από τους αντάρτες πόλη Ζιντάν στην περιοχή των Δυτικών Ορέων. «Αυτή είναι μια απάντηση για τις αντι-καθεστωτικές διαδηλώσεις που έγιναν την Τετάρτη», δήλωσε. Η πληροφορία αυτή, πάντως, δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές.

Ισχυρές εκρήξεις ωστόσο σημειώθηκαν το μεσημέρι και στο προάστιο Αΐν Ζάρα της Τρίπολης, απ' όπου υψώνεται πυκνός καπνός. Κάτοικοι της Τατζούρα, στα ανατολικά προάστια, είπαν ότι και στη δική τους συνοικία έγιναν δύο εκρήξεις, αλλά δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τους στόχους.

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης, μετέδωσε ότι αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν επιθέσεις σε στόχους στο προάστιο της Τρίπολης Αΐν Ζάρα, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Παράλληλα, οι λιβυκές δυνάμεις κατέρριψαν την Παρασκευή ένα ελικόπτερο του ΝΑΤΟ στη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της ακτής της πόλης Ζλιτάν, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι πρόκειται για το τρίτο αεροσκάφος που καταρρίπτεται από τις λιβυκές δυνάμεις από το Μάρτιο που το ΝΑΤΟ άρχισε τα αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη. Δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση της πληροφορίας.

Η λιβυκή πρωτεύουσα αποτελεί τις τελευταίες ημέρες στόχο των εντατικότερων συμμαχικών επιθέσεων, από τις 19 Μαρτίου όταν άρχισαν οι αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον της Λιβύης. Την Τρίτη, περισσότερες από 60 βόμβες έπληξαν την Τρίπολη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 31 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως βασικοί στόχοι των βομβαρδισμών είναι η κατοικία του Μοαμάρ Καντάφι στο κέντρο της Τρίπολης, το προάστιο Ταζούρα και η οδική αρτηρία προς το αεροδρόμιο, νότια της πρωτεύουσας.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ νομιμοποιεί την στοχοποίηση του Καντάφι, σύμφωνα, εξάλλου, με δήλωση στρατιωτικού αξιωματούχου του ΝΑΤΟ στο CNN. Ερωτηθείς από το CNN αν ο Καντάφι αποτελεί στόχο, ο αξιωματούχος δεν έδωσε άμεση απάντηση, σημείωσε όμως πως το ψήφισμα του ΟΗΕ αφορά τον Καντάφι, διότι ως επικεφαλής του στρατού είναι μέρος της δομής ελέγχου και διοίκησης και ως εκ τούτου αποτελεί νόμιμο στόχο.

Στο μεταξύ, η Νορβηγία, η οποία συμμετέχει στις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης με έξι καταδιωκτικά αεροσκάφη τύπου F-16, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα περιορίσει αρχικά την ανάμιξή της και θα αποχωρήσει οριστικά την 1η Αυγούστου, δύο μήνες προτού λήξει η εντολή του ΝΑΤΟ.

Η Νορβηγία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που προγραμματίζει με ακρίβεια την αποχώρησή της από τις αεροπορικές επιχειρήσεις της Λιβύης. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει την αεροπορική συμβολή της Νορβηγίας με τέσσερα αεροσκάφη F-16 μέχρι την 1η Αυγούστου. Μετά την ημερομηνία αυτή, η αποστολή θα τελειώσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.

Την 1η Ιουνίου το ΝΑΤΟ αποφάσισε να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στη Λιβύη μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. «Οι σύμμαχοί μας θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Νορβηγία, με την περιορισμένη πολεμική αεροπορία που διαθέτει, δεν μπορεί να συμμετάσχει για πολύ καιρό» σε μια τέτοια επιχείρηση, σημείωσε η υπουργός Άμυνας, Γκρέτε Φαρέμο.

Επίσης, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Ολλανδία θα παρατείνει κατά τρεις μήνες τη συμμετοχή της στην στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην Λιβύη. «Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην αποστολή για τρεις μήνες και τώρα αποφασίσαμε να συνεχίσουμε για τρεις ακόμη μήνες», δήλωσε ο κ. Ρούτε, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Χάγη, μετά από υπουργικό συμβούλιο.

«Κάνουμε ακριβώς αυτό που κάναμε μέχρι τώρα, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο και δεν βομβαρδίζουμε» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τον ίδιο «η ασφάλεια των Λίβυων πολιτών δεν έχει δυστυχώς, επιτευχθεί». Έξι ολλανδικά αεροσκάφη τύπου F-16 συμμετέχουν από το τέλος Μαρτίου στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: