Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Το αφορολόγητο στα 8.000 ευρώ και έκτακτη εισφορά


Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοίνωσε τα νέα και δυσβάσταχτα μέτρα με αποκορύφωμα την μείωση του αφορολόγητου στις 8.000 ευρώ, την εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και την έκτακτη εισφορά της τάξεως του 5% για όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα...



Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βενιζέλος, ανακοίνωσε τα οριστικοποιημένα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Το αφορολόγητο πέφτει στις 8.000 ευρώ από τις 12.000, ενώ από τις 8.000 έως τις 12.000 ευρώ θα επιβληθεί φόρος 10%.

Θα εξαιρεθούν οι νέοι έως 30 ετών , τα ΑΜΕΑ και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.

Επίσης θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά αλληλεγγύσης 5% για τους βουλευτές, για τα στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τους γενικούς γραμματείας υπουργείων και στελέχη δημόσιων επιχειρήσεων.

Για την έκτακτη εισφορά γενικά, θα παραμείνει η κλιμάκωση από 1-5% στο σύνολο του εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, από 12.000-20.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 1%, από 20.000 ως 50.000, 2% ενώ από 100.000 και άνω, 4%.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης δήλωσε ότι φέτος θα υπάρξει μικρή αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου και μία εξίσωση του πετρελαίου με εκείνο της κίνησης για τις επιχειρήσεις μόνο.

Για τα ακίνητα δήλωσε ότι θα παραμείνει στο αφορολόγητο στις 200.000 ευρώ και δεν θα επιβληθεί νέος φόρος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες θα υπάρξει ένα ειδικό τέλος από τα πέντε χρόνια άσκησης επαγγέλματος και αυτό το τέλος θα είναι 300 ευρώ το χρόνο μεσοσταθμικά.

"Ο στόχος είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους" τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Επίσης υπογράμμισε ξανά πως είναι κρίσιμο να ψηφίσουμε μέχρι τις 30 Ιουνίου, τα δύο θέματα δηλαδή το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο του προγράμματος.

Υπενθύμισε πως σημειώθηκαν δύο σημαντικά γεγονότα, δηλαδή η παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά και η συμφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΛΑΟΣ, να ψηφιστούν τα δύο αυτά κρίσιμα θέματα μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Το νέο πρόγραμμα έχει τρεις πυλώνες διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, τις ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ως προιόν για τις δανειακές ανάγκες της χώρας, τη συμμετοχή ιδιωτών μέσω της διαδικασίας της Βιέννης αλλά και τη σύναψη νέου δανείου με τη συμμετοχή της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, το ύψος του οποίου πρέπει να είναι τόσο ώστε να καλύπτει το κενό.

Όπως τόνισε προϋπόθεση για το Μεσοπρόθεσμο είναι να οριστικοποιηθεί, καθώς πρέπει να επιβεβαιωθούν ποσά περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 28 που προβλέπει το πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: