Κυριακή 15 Μαΐου 2011

"Ο Τρισέ είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα και την Ευρώπη"


Ένα αρκετά καυστικό άρθρο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ευρωζώνη με αφορμή την ελληνική οικονομική κρίση, δημοσιεύει ο Economist, υποστηρίζοντας πως ο καβγάς ανάμεσα σε ΕΚΤ και Γερμανία θυμίζει τουλάχιστον παρωδία.

Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να βγει στις αγορές...



μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του πακέτου στήριξης, ο Economist αναφέρεται στις κωμικοτραγικές καταστάσεις που διαδραματίζονται ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης και κυρίως ανάμεσα στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για τη Γερμανία μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται μια καλή λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας, καθώς δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για επιπρόσθετο δανεισμό, χωρίς ανταλλάγματα. Αυτά τα ανταλλάγματα σημαίνουν περαιτέρω ασφυκτικά οικονομικά μέτρα και μαζικές ιδιωτικοποιήσεις.

Από την άλλη, η ΕΚΤ ούτε που θέλει να ακούσει για αναδιάρθρωση. Θέλει απλώς να συνεχίσει το αποτυχημένο πλάνο του πρώτου μνημονίου, δανείζοντας κι άλλο στην Ελλάδα.

“Οι αξιωματούχοι των τραπεζών υποστηρίζουν, σε συνεχώς αυξανόμενους υστερικούς τόνους, πως κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του ελληνικού χρέους, ακόμα και μια μετριοπαθή επιμήκυνση, θα συντελούσε την καταστροφή. Φοβούνται ότι η Ελλάδα θα γίνει η Lehman Brothers του 2011”, γράφει ο Economist.

Μάλιστα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ απειλούν ότι εάν η Ελλάδα αναδιαρθρώσει το χρέος της, μπορεί να αρνηθούν τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για χρηματοδότηση από την Τράπεζα, που θα οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από το ευρώ, καθώς το τραπεζικό σύστημα πλέον δεν θα έχει ρευστό.

Στην ουσία, ο Economist επιρρίπτει τις ευθύνες για το αδιέξοδο στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος είναι “τυφλωμένος από την υπερηφάνεια του” και “αρνείται να δεχθεί ότι θα υπάρξει χώρα που θα βγει από την ευρωζώνη".

Υποστηρίζει δε την πλευρά της Γερμανίας, συστήνοντας στον Τρισέ να αφήσει κατά μέρος τους εγωισμούς και να κοιτάξει πώς θα δώσει μια λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: