Την επιτακτική ανάγκη συναίνεσης όχι μόνο εντός του κυβερνώντος κόμματος και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και μεταξύ των πολιτών, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πρόταση περί δημοψηφίσματος, που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ...
μία ημέρα πριν, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει αποκλείσει το σχετικό ενδεχόμενο.
“Στις δύσκολες αυτές στιγμές επιδιώκουμε εθνική συναίνεση. Αυτό που αποδείξαμε μέσα σε ένα χρόνο είναι ότι η Ελλάδα μπορεί. Οι θυσίες έχουν πιάσει τόπο. Εμείς, από την πλευρά της κυβέρνησης, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και αυτό είναι εγγύηση για την ασφάλεια και σιγουριά του κόσμου, ότι θα μείνουμε στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτές τις αποφάσεις θα τις υλοποιήσουμε, με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, εντός του κόμματος και των άλλων κομμάτων, αλλά και στον ελληνικό λαό”, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΝΕΤ, όσον αφορά στην πρόταση του κ. Δασκαλόπουλου, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, σύμφωνα και με όσα προβλέπει το Σύνταγμα για σπουδαίο εθνικό ζήτημα, για την παραμονή η μη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, φαίνεται πως έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις, ωστόσο, δεν έχει παρθεί καμία απόφαση.
Εάν και εφόσον παρθεί απόφαση διενέργειας δημοψηφίσματος, θα είναι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος πάντως, απέφυγε τις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Εντός του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε στον κ. Παπούλια, μεταξύ άλλων:
“Σήμερα, περνάει η χώρα μια πολύ δύσκολη συγκυρία σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η κοινή βούληση να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις είναι ένα ισχυρό μήνυμα και για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Και από τις συναντήσεις εγώ έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι υπάρχει ουσιαστικός κοινός τόπος σε πάρα πολλές προτάσεις δημιουργικές, αναπτυξιακές, δίκαιες, αποτελεσματικές. Αλλά αυτό που χρειάζεται είναι αυτά να ενταχθούν μέσα στους στόχους, με πολιτική βούληση όλων μας, να πετύχουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα που είναι τα ελλείμματα και το χρέος. Διότι, αν αυτό δεν το κάνουμε, βεβαίως η Ελλάδα θα βρεθεί πολύ σύντομα στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων”.
“Για μένα και η ανησυχία μου η μεγάλη είναι το μεγάλο διακύβευμα της κοινωνικής συνοχής που απαιτεί αυτή τη στιγμή εθνική συνεννόηση και βέβαια τα ασθενή στρώματα της κοινωνίας πρέπει να ενισχυθούν, όπως είναι οι άνεργοι και νομίζω πως σ’αυτή την κατεύθυνση κάτι κάνατε και ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι έχουν δώσει ό,τι ήταν να δώσουν. Αυτό πρέπει να το έχετε υπόψη σας στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που θα κάνετε”, απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Απαντώντας, ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε: “Γ’αυτό ακριβώς με τις συζητήσεις που κάναμε ζητάμε όλες τις πιο δημιουργικές - και όπως είπα - και δίκαιες προτάσεις, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο θέμα του ελλείμματος. Παράλληλα όμως να έχουμε και την ανάπτυξη και να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, που πράγματι αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα.
Και η εναλλακτική περίπτωση βεβαίως είναι αυτό που αντιμετωπίσαμε και πέρυσι, να πάει η Ελλάδα σε μία εποχή που μπορεί ακόμα και να φτάσει και πάλι στο φάσμα της χρεοκοπίας, το οποίο βέβαια θα χτυπήσει πρώτα απόλα και κύρια τους αδύναμους”.
Τετάρτη 25 Μαΐου 2011
"Σφίγγα" ο Παπανδρέου για το δημοψήφισμα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου