Η κρίση δεν άφησε ανέγγιχτο και το τοπίο των συναυλιών στη χώρα μας, όπου σημειώθηκε μεγάλη πτώση στον αριθμό των εισιτηρίων, παρά τις μειώσεις στις τιμές, ενώ περιορίστηκαν οι παραγωγές, καθώς και οι απαιτήσεις των καλλιτεχνών. Έτσι, φέτος αναμένεται να έχουμε ένα αρκετά πιο «φτωχό» συναυλιακό καλοκαίρι.
Εκτός της κρίσης, οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι επιβαρύνουν έτι περισσότερο τον κλάδο διοργάνωσης συναυλιών, που βιώνει πτώση κύκλου εργασιών έως και 80%.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η μείωση των απαιτήσεων πια ενός ολοκληρωμένου συναυλιακού πακέτου έπεσε εκ μέρους των καλλιτεχνών κατά 40% με 50%, συμφωνούν πολλά γραφεία διοργάνωσης. Οπως επίσης ότι ο αριθμός του εισιτηρίου, το οποίο κατέβηκε στα 15 ευρώ (θυμηθείτε τα 20 των προηγούμενων χρόνων), ενώ φέτος φλερτάρει ακόμη και με τα 10 ευρώ....
Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ) «ο μεγάλος νικητής είναι το Δημόσιο και η γραφειοκρατία». Τα μέλη της ΠΣΔΠΕ απέστειλαν επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού, ζητώντας τη βοήθεια του Π. Γερουλάνου όμως ακόμη περιμένουν τις θέσεις του ΥΠΠΟΤ.
Σαράντα εταιρείες απ’ όλη την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στον χώρο και καλύπτουν όλο το φάσμα της μουσικής δημιουργίας (από την κλασική μουσική και την όπερα ώς την εναλλακτική, και τη σύγχρονη σκηνή αλλά και άλλα μεικτά θεάματα) κινητοποιήθηκαν, υπογραμμίζοντας ότι ο κύκλος δραστηριότητάς τους υπερβαίνει «τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως, αποφέροντας 30 εκατ. ευρώ στο ελληνικό κράτος από έμμεσους και άμεσους φόρους, απασχολώντας πάνω από 5.000 εργαζόμενους».
«Μαραζώνουμε. Αυτό εξηγήσαμε στην επιστολή μας στον υπουργό. Ενας κλάδος που δεν απασχολεί μόνο τραγουδιστές, μουσικούς, δημιουργούς, τεχνικούς αλλά και ταξιθέτες, αφισοκολλητές κ.ά. Στην Ελλάδα ζούμε μια νέα πραγματικότητα, μια καταιγίδα, που οφείλουμε να βρούμε τρόπους να την αντιμετωπίζουμε πριν μας σαρώσει όλους. Παρότι όμως το θέμα έχει άμεση σχέση με τον τουρισμό, το ΥΠΠΟΤ δεν μπήκε στον κόπο να μας απαντήσει τόσο καιρό» λέει στην εφημερίδα ο κ. Ποτσολάκης από την On stage.
«Μας χρωστάνε 200.000 ευρώ εκ των οποίων τα 45.000 είναι χρέη από το υπουργείο Τουρισμού για δράσεις του 2009» τονίζει η Κ. Σταματάκη από την Prospero. «Οι δημοτικές επιχειρήσεις πτωχεύουν σαν οποιαδήποτε ανώνυμη εταιρεία και δεν μας δίνουν τα χρήματα που μας χρωστούν. Το Δημόσιο μας εξαπατά σαν οποιαδήποτε Α.Ε. κι εμείς πληρώνουμε κανονικά το ΙΚΑ, τους φόρους, όλη την παραγωγή».
Τετάρτη 25 Μαΐου 2011
Μείωση 80% στις συναυλίες, ενώ οι εταιρίες περιμένουν τα μέτρα Γερουλάνου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου