Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Κριστίν Λαγκάρντ: Εμπλοκή σε νέο οικονομικό σκάνδαλο;


ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΔΝΤ...!

Την ώρα που η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ ζητούσε την υποστήριξη της Βραζιλίας στη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΔΝΤ, ένας γάλλος επιχειρηματίας και πολέμιος της διαφθοράς ζητούσε από τους εισαγγελείς να ερευνήσουν την πιθανή εμπλοκή της σε πρόσφατο οικονομικό σκάνδαλο...



Ο Ζαν-Μαρί Κιν κατηγορεί την Λαγκάρντ για κατάχρηση εξουσίας διευκολύνοντας την κρατική τράπεζα Caisse des Depots να αγοράσει το 25% της GRTgaz, εταιρίας δικτύου παροχής φυσικού αερίου της GDF Suez (εταιρίας κοινής ωφέλειας), στις αρχές του χρόνου.

Η Λαγκάρντ, η οποία απέσπασε θετικά σχόλια για τον χειρισμό της στην χρηματοπιστωτική κρίση στην ευρωζώνη, ήδη κατηγορείται για την εμπλοκή της στην υπόθεση με τον αμφιλεγόμενο πρώην επιχειρηματία, Μπερνάρ Ταπί, φίλο του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Η υπόθεση αφορά στην επιλογή της Λαγκάρντ να προσφύγει σε διαιτητικό δικαστήριο και όχι στην παραδοσιακή δικαιοσύνη προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά του επιχειρηματία με την πρώην κρατική τράπεζα Credit Lyonnais σχετικά με την πώληση του ομίλου Αdidas το 1993- 1994.

Η ίδια αρνείται ότι υπήρξαν παρατυπίες.

Ο Κιν ζήτησε από τον εισαγγελέα Ζαν-Λουί Ναδάλ, ο οποίος ερευνά και την υπόθεση Ταπί, να ζητήσει δικαστική έρευνα για τον ρόλο της Λαγκάρντ στην πώληση μεριδίου της GRTgaz από την GDF Suez στην Caisse des Depots.

Οπως υποστηρίζει, η συναλλαγή περιελάμβανε τη χρήση δημοσίων πόρων για μία επένδυση η οποία δεν ήταν στρατηγικής σημασίας για την τράπεζα, αλλά ούτε προς το κοινό όφελος.

Η Λαγκάρντ, η οποία επισκέφθηκε τη χώρα του καφέ, που είναι μία από τις δυνάμεις που μπορούν να επηρεάσουν στην τελική εκλογή διευθυντή στο ΔΝΤ, υποστήριξε πως επιβάλλεται να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στο ΔΝΤ που θα εγγυώνται την αποτελεσματικότερη εκπροσώπηση όλων των μελών του διεθνούς οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: