Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Χαμένοι στη μετάφραση για τον αθυρόστομο Στρός Καν


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Έγινε αναμφίβολα το «πρόσωπο της ημέρας» στην Ελλάδα, όταν την Τετάρτη είδε το φως της δημοσιότητας, λίγο πρόωρα, μέρος δηλώσεών του στο περιθώριο ντοκιμαντέρ, στην οποία αναφέρθηκε με όχι και τόσο κολακευτικά λόγια για τους Έλληνες, με αφορμή την οικονομική κατάσταση της χώρας μας...



Ο κ. Καν δήλωσε ότι : “Οι Έλληνες βρίσκονται µέσα στα σκατά. Και µάλιστα πολύ βαθιά”, ενώ διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, πως “αισθάνονται ότι τους εξαπάτησαν και όμως είναι εκείνοι που μαγείρεψαν τα στοιχεία και δεν πληρώνουν φόρους”.

Αυτές οι επίμαχες δηλώσεις προκάλεσαν συζητήσεις επι συζητήσεων στο διαδύκτιο, για το αν αποδόθηκαν σωστά απαξιωτικά, με βάση τη γαλλικό ιδιωματισμό της έκφρασης. Στη συζήτηση που έγινε στο buzz, ο Ρογήρος, απαντώντας σε προηγούμενους σχολιαστές, είπε τα εξής:

"Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη μετάφραση ιδιωματικών φράσεων, ειδικά όταν δεν γνωρίζουμε καλά μια γλώσσα. Εν προκειμένω έχουμε κατ΄ ουσίαν μεταφραστικό σφάλμα, διότι η γαλλική φράση “etre dans la merde” που χρησιμοποίησε ο Στρως-Καν δεν εμπεριέχει καταρχήν απαξιωτικό χαρακτηρισμό για το υποκείμενο, αλλά χαρακτηρίζει την περιγραφόμενη κατάσταση. Σύμφωνα με το Petit Robert σημαίνει “situation facheuse, inextricable“, δηλ. εν προκειμένω “Οι Έλληνες βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση”, “τραγική”, “η κατάστασή τους είναι γάμ... τα” αν προτιμάτε κάτι πιο αθυρόστομο"

Το άλλο πρόσωπό του Ντομινίκ Στρος Καν


Ένα άλλο πρόσωπό του Ντομινίκ Στρος Καν, παρουσιάζεται, μία ημέρα μετά, μέσα από το ίδιο ντοκιμαντέρ από τη γαλλική τηλεόραση, όπου και θα προβληθεί.

Η παραγωγή του τηλεοπτικού δικτύου Canal+ έχει τίτλο «Ένας χρόνος με τον Ντομινίκ Στρος Καν-Στην Καρδιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» και για τη δημιουργία του, δύο δημοσιογράφοι έστησαν στενό κλοιό στον «ισχυρό άνδρα» του ΔΝΤ, για ένα χρόνο, ακολουθώντας και παρακολουθώντας τον σε απλές, καθημερινές, στιγμές, εντός ή εκτός του υπερπολυτελούς σπιτιού του.

Στο εν λόγω ντοκιμαντέρ, γίνεται μία προσπάθεια να παρουσιαστεί η ζωή και το έργο του Στρος Καν ως επικεφαλής του ΔΝΤ και ως ανθρώπου.

Yes we… Khan!

Αθλητικός τύπος, με ιδιαίτερη αγάπη στο ποδόσφαιρο, σε ένα από τα πλάνα, φαίνεται με τα σκούρα γυαλιά ηλίου του, να εισέρχεται στο γήπεδο με t-shirt, που στην πλάτη έχει το πρόσωπο του με τη λεζάντα «Yes We Kahn», αποδεικνύοντας πως, μπορεί να έχει και χιούμορ.

Σε άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ, ο διευθυντής του ΔΝΤ, χαλαρώνει μπροστά στο μπάρμπεκιου μινιατούρα, στην κουζίνα του σπιτιού του, όπου «δοκιμάζει» την τύχη του ή «μεταδίδει» την τέχνη του ως... σεφ.

Με ιδιαίτερο στυλ και έτοιμος να «μεγαλουργήσει» από το γραφείο του, ο Στρος Καν, κατεβαίνει τη σκάλα του σπιτιού του και μπαίνει στο αυτοκίνητό του, για να ξεκινήσει το «καραβάνι» των τζιπ, που τον συνοδεύει.

Άλλη ενότητα του ντοκιμαντέρ αφορά στα συχνά ταξίδια του. Τον βλέπουμε στις μετακινήσεις του και τις αλλαγές ξενοδοχείων, να αδειάζει τα πράγματά του, να τα τακτοποιεί και με να κρεμάει το κοστούμι του, για να μην το τσαλακώσει, στην… μπανιέρα!

Από τη «σκιαγράφηση» του χαρακτήρα του, δε θα μπορούσε να λείπει το κομμάτι των συναντήσεών του με ισχυρούς άνδρες και γυναίκες από ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα, η «οθόνη» να γεμίζει από πολιτικές προσωπικότητες.

Στο τελικό µοντάζ του ντοκιµαντέρ αφαιρέθηκαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ σχετικά µε τις τηλεφωνικές επαφές που είχε τον Δεκέµβριοτου 2009 µε τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς όπως διευκρίνισαν άνθρωποι της παραγωγής, μιλώντας στα «Νέα» (09/03), ζητήθηκε από εκπροσώπους του ΔΝΤ να κοπούν, ώστε να δοθεί έµφαση στη ζωή και το έργο του Στρος-Καν και όχι στην Ελλάδα.

Σε κάποιο πλάνο, φαίνεται για κλάσματα του δευτερολέπτου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, να περπατάει στο διάδρομο μαζί με το Στρος Καν, ενώ σε άλλο φαίνεται καθαρά ο κ. Παπανδρέου να υποδέχεται θερμά τον ισχυρό άνδρα του ΔΝΤ.

Συμπαθής, χαλαρός, αθλητικός, ευχάριστος, με χιούμορ ή μη, ένα είναι σίγουρο. Ότι οι Έλληνες, για αρκετό καιρό, θα έχουν να θυμούνται τη χαρακτηριστική φράση του:

“Οι Έλληνες βρίσκονται µέσα στα σκατά. Και µάλιστα πολύ βαθιά...”



Δεν υπάρχουν σχόλια: