Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Μολυσμένο με ραδιενέργεια γάλα στις ΗΠΑ


Γάλα μολυσμένο με ραδιενέργεια βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και μολυσμένα με ραδιενέργεια λαχανικά στην Σιγκαπούρη.

Συγκεκριμένα και όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των ΗΠΑ εντόπισαν ίχνη ραδιενεργού ιωδίου-131 σε δείγμα γάλακτος προερχόμενο από την πολιτεία της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, το ποσοστό που ανιχνεύθηκε είναι πολύ πιο χαμηλό από το όριο ασφαλείας και δε δημιουργεί ανησυχία για τη δημόσια υγεία...



Η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος αναφέρει ότι έχει αυξήσει τους ελέγχους τόσο στο γάλα όσο και στο πόσιμο νερό, μετά τη διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι στην Ιαπωνία. Όπως μεταδίδει το Reuters, η ανησυχία για μολυσμένα γαλακτοκομικά προϊόντα εντείνεται το τελευταίο διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να έχουν επηρεαστεί το βρόχινο νερό και οι ζωοτροφές και κατά συνέπεια το αγελαδινό γάλα να είναι μολυσμένο.

Στο μεταξύ η πυρηνική επιτροπή ασφαλείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι το ραδιενεργό ιώδιο που εντοπίστηκε στη θάλασσα κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ιαπωνίας βρίσκεται κατά 4.385 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο.

«Τα σταθερά υψηλά επίπεδα ραδιενεργής ουσίας που ανιχνεύονται στο νερό της θάλασσας έξω από το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο μπορεί να σημαίνουν ότι διαρρέει συνεχώς ραδιενέργεια», όπως ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Παράλληλα, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι αυξημένα σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν σκοπεύουν να επεκτείνουν άμεσα τη ζώνη εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων που έχει επιβληθεί γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, που έχει υποστεί ζημιές από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης.

«Η ΙΑΕΑ μας ενημέρωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος ξεπερνούν τα προβλεπόμενα από την ίδια όρια και μας ζήτησε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με βάση αυτές τις πληροφορίες», δήλωσε ο Γιουκίο Εντάνο.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα επέκτασης της ζώνης εκκένωσης ο Εντάνο απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι συντρέχει άμεση ανάγκη για κάτι τέτοιο. Όμως το γεγονός ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος είναι αυξημένα μας οδηγεί αναπόφευκτα στην υπόθεση ότι μία μακροπρόθεσμη συγκέντρωση (ραδιενέργειας) μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία».

Η ΙΑΕΑ είχε ανακοινώσει χθες Τετάρτη ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που ανιχνεύτηκαν σε ένα χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το Φουκουσίμα 1 ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια.

Εν τω μεταξύ μονάδα 150 Πεζοναυτών, ειδικευμένων σε πυρηνικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης θα αναχωρήσει σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες με προορισμό την Ιαπωνία για να βοηθήσει τις αρχές να διαχειριστούν την κρίση που προέκυψε μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: