Την ανάγκη να βρεθεί λύση, ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης, που «προκαλεί αυξανόμενο αριθμό θυμάτων και εντείνει την πιθανότητα εμφυλίου» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στο Λίβυο ηγέτη, Μ. Καντάφι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του το βράδυ της Τρίτης, μετά από πρωτοβουλία του δεύτερου...
Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο της Λιβύης, Jana, μετέδωσε ότι ο Καντάφι προειδοποίησε, πως «οποιαδήποτε επιβουλή κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας της Λιβύης θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της βορείου Αφρικής, στην περιφέρεια της Μεσογείου και στην Ευρώπη».
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα φίλη της Λιβύης και δύναται να διαβιβάσει τη συμβουλή αυτή στις χώρες της ΕΕ», ανέφερε στο τηλεγράφημά του το Jana, χωρίς να προσθέτει άλλη λεπτομέρεια.
Εκ μέρους της κυβέρνησης, επιβεβαιώθηκε πως ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μ. Καντάφι, στον οποίο, αφού άκουσε τις απόψεις του για τα συμβαίνοντα στη χώρα, υπογράμμισε τη σημασία του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο γαλλικό δίκτυο LCI, ο Μουάμαρ Καντάφι κατηγόρησε τους Δυτικούς και ειδικά τη Γαλλία, για «αποικιοκρατική συνωμοσία» εναντίον της χώρας του, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το γαλλικό δίκτυο.
Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση των Δυτικών και ειδικά του Παρισιού, που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς, ο Καντάφι απάντησε: «Θέλουν να αποικήσουν ξανά τη Λιβύη. Πρόκειται για μια αποικιοκρατική συνωμοσία».
Σε ερώτηση για το αν εξετάζει το ενδεχόμενο αντιποίνων εναντίον της Γαλλίας, ο Λίβυος ηγέτης απάντησε λακωνικά: «Θα δούμε», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν μελλοντικές «επισκέψεις» στην Ευρώπη, όταν «όλα αυτά τελειώσουν».
Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011
Γιατί τηλεφώνησε ο Καντάφι στον Παπανδρέου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου