Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Γ. Σμπώκος: "Μετά το 2000 οι μίζες για τα υποβρύχια"

Σε συνέντευξή τους στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σμπώκος «δείχνει» την περίοδο μετά το 2000 για τις μίζες των υποβρυχίων.

Ο κ. Σμπώκος ανέφερε ότι, αφού έφυγε από το υπουργείο, έχοντας ήδη υπογράψει αυτός την ανάθεση των συμβάσεων για τα υποβρύχια, έγιναν έντεκα τροποποιήσεις.

Tην πρόθεση του Δημοσίου να παραστεί ως πολιτικός ενάγων για την υπόθεση των υποβρυχίων, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό.

«Έχουν προκύψει στοιχεία, ιδίως από γερμανικές πηγές, υπάρχει ανοιχτή έρευνα στη γερμανική Δικαιοσύνη, στην ελληνική Δικαιοσύνη, το πόρισμα του ΣΔΟΕ και όλα αυτά έχουν συγκροτήσει μια δικογραφία, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να διερευνήσουμε με όσο γίνεται μεγαλύτερη προσοχή» τόνισε ο κ Βενιζέλος.....

Διευκρίνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν λάθος η στρατιωτικού χαρακτήρα επιλογή να αποκτήσουμε υποβρύχια ή να αποκτήσουμε το συγκεκριμένο τύπο υποβρυχίου. Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βοηθάμε την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία με αναθέσεις συμβάσεων, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλη σημασία».

Άφησε αιχμές δε κατά της Γερμανίας λέγοντας: «Η Siemens, η Ferrostahl, η MAN έχουν δημιουργήσει θέματα. Άρα, πρέπει να μας βοηθούν οι φίλοι και εταίροι μας, τα κράτη της Ε.Ε., να ελέγχουμε την εφαρμογή κάποιων κανόνων διαφάνειας που δεν παραβιάζονται μόνον ή κυρίως στην Ελλάδα, αλλά στη χώρα προέλευσης των επιχειρήσεων αυτών. Άλλαξε έκτοτε η γερμανική νομοθεσία, αλλά μην έχουμε την εντύπωση ότι η προβληματική χώρα είναι η Ελλάδα. Εδώ έχουμε παγκοσμίου μεγέθους προβλήματα».

Σε ό,τι αφορά στις κινήσεις της κυβέρνησης για το φάκελο των υποβρυχίων τόνισε: «Η θέση της κυβέρνησης θα διατυπωθεί δημόσια, μόλις ο φάκελος έρθει στη Βουλή. Η δημόσια συζήτηση ασκεί μια έμμεση πίεση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία αυτή τη στιγμή έχει το φάκελο. Και δεν είναι σωστό αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: