Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τον Ποπάι!

Αν κανείς τρώει ένα πιάτο σπανάκι τη μέρα, οι μύες του θα γίνουν πιο αποδοτικοί και άρα πιο δυνατοί, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει…τον Ποπάι.

Οι ερευνητές του Τμήματος Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του έγκριτου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον δρα Έντι Βάϊτσμπεργκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Cell Metabolism”...



σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 300 γραμμαρίων σπανακιού καθημερινά μειώνει έως 5% την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται για τροφοδοσία και ενεργοποίηση των μυών, όταν κανείς ασκείται σωματικά.

Η ωφέλεια του σπανακιού «κρύβεται» στα νιτρικά άλατα που περιέχει σε αφθονία και τα οποία καθιστούν πιο αποδοτικά τα μιτοχόνδρια (τα «εργοστάσια ενέργειας») των κυττάρων. «Είναι σαν να βάζει κανείς ένα βελτιωτικό καυσίμου στους μυς του, τους κάνει να ‘τρέχουν’ πιο ομαλά και αποδοτικά», ανέφερε ο Βάιτσμπεργκ.

Οι ερευνητές έδωσαν σε εθελοντές, καθημερινά επί τρεις μέρες, να καταναλώσουν καθαρά συμπληρώματα νιτρικών αλάτων σε ποσότητα ισοδύναμη με ένα πιάτο σπανάκι. Στην αρχή και στο τέλος του πειράματος οι εθελοντές έκαναν έντονη άσκηση σε ένα ποδήλατο γυμναστικής, ενώ ταυτόχρονα μετριόταν το οξυγόνο τους. Διαπιστώθηκε ότι χάρη στα νιτρικά άλατα, οι εθελοντές χρειάζονταν 3% έως 5% λιγότερη ενέργεια για να παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα, επειδή οι μυς τους λειτουργούσαν στο μεταξύ πιο αποτελεσματικά.

Ο ναυτικός«Ποπάι», δημοφιλής ήρωας καρτούν από τη δεκαετία του ΄30, έγινε διάσημος χάρη στην αγάπη του στο σπανάκι, το οποίο θεωρούσε το μυστικό «όπλο» για τη δύναμή του. Αρχικά ο σίδηρος που περιέχεται στο σπανάκι, θεωρήθηκε ότι παρέχει την ωφέλεια για την μυϊκή ενδυνάμωση, όμως τώρα οι επιστήμονες κατάλαβαν ότι τα νιτρικά άλατα είναι αυτά που το καθιστούν «σούπερ-τροφή». Και άλλα πράσινα λαχανικά περιέχουν αυτά τα άλατα, που μέχρι πρόσφατα θεωρούντο ότι δεν έχουν θρεπτική αξία.

Οι σουηδοί ερευνητές έδειξαν ότι η διατροφή με νιτρικά άλατα αυξάνει το επίπεδο του νιτρικού οξέος στο σώμα, με τη βοήθεια «φιλικών» βακτηρίων. Το νιτρικό οξύ είναι ωφέλιμο, επειδή ανοίγει τις αρτηρίες, μειώνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την κυκλοφορία του. Από την άλλη, τα κυτταρικά μιτοχόνδρια, όπως όλες οι «μηχανές», χάνουν ενέργεια λόγω θερμικών απωλειών, όμως τα νιτρικά άλατα φαίνεται πως σταματούν αυτές τις απώλειες και κάνουν τα κύτταρα -συνεπώς και τους μυς- πιο αποδοτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: