Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Άνοιξαν τα φαρμακεία – Συνεχίζουν τις απεργίες οι ιατροί


Ένα βήμα πίσω έκαναν οι φαρμακοποιοί μετά τις νέες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, αποφασίζοντας να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους και να ανοίξουν τα φαρμακεία σήμερα.

Απ' την άλλη μεριά, οι ιατροί του ΙΚΑ,...



συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με απεργίες και κατάληψη στο υπουργείο Υγείας, ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα συνεδριάσουν, για την περαιτέρω στάση τους. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που το νομοσχέδιο για την διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της Υγείας, ψηφίστηκε από τη Βουλή, κατά πλειοψηφία επί των άρθρων του.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη (10/02) ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των ρυθμίσεων, από τον υπουργό Υγείας, Ανδ. Λοβέρδο και τον αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Κουτρουμάνη.


Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας, ψηφίστηκε το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την “εξυγίανση” του τομέα της Υγείας, επί των άρθρων του, ενώ νωρίτερα είχε ψηφιστεί επί της αρχής με τις ψήφους της συμπολίτευσης.

Σημειώνεται πάντως,ότι και οι φαρμακοποποιοί θα επανεξετάσουν τη στάση τους τις προσεχείς ημέρες, καθώς συνεχίζουν να διαφωνούν με τρία σημεία του νομοσχεδίου: το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, το πληθυσμιακό κριτήριο και το ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία.

“Το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος έκλεισε και αυτό είναι ένα θετικό βήμα. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας επιμένει αδικαιολόγητα, κατά τη γνώμη μου, να αλλάξει το πληθυσμιακό κριτήριο και το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων”, δήλωσε στο “Βήμα” (10/02) ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θ. Αμπατζόγλου.

Ψήφιση εν μέσω αντιδράσεων

“Παύει πια το απαράδεκτο καθεστώς, η χώρα να ξέρει τι πρέπει να κάνει και να μην το επιτρέπουν στις κυβερνήσεις και τις πλειοψηφίες της Βουλής οι συντεχνίες. Μόνο αυτούς που είναι μέσα στο σύστημα ρωτάμε; Αυτόν που πλήρωνε 42 χρόνια σερβιτόρος για να πάει να στηθεί ηλικιωμένος στην ουρά τον ρώτησε η Βουλή; Δεν τον ρώτησε, γιατί η Βουλή δεν δουλεύει έτσι. Γιατί η Βουλή είναι η Βουλή των Συντεχνιών και πρέπει να αλλάξει αυτό και είναι η πρώτη φορά που επιχειρούμε να το αλλάξουμε”, τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

“Πόσοι είναι οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης; Δεν υπάρχουν μέσα. Κι αν είναι οι του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΓΑ, να μας εξηγήσετε πώς είναι δυνατόν υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών να τον χωρέσετε στα μισά χρήματα; Όταν το αποδείξετε αυτό θα σας χειροκροτήσουμε. Αν δεν μπορείτε, κινδυνεύετε να μοιράσετε ψεύτικες ελπίδες στον λαό και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κινδυνεύετε να συλληφθείτε ψευδόμενος", ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση, πως δεν συμπεριέλαβε στο σχέδιο νόμου, όλα αυτά που “έλεγε προφορικά στις τηλεοράσεις”.

“Ποιες είναι οι ειδικότητες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη; Δεν είναι στο σχέδιο νόμου. Τι ρόλο θα παίξουν οι αγροτικοί γιατροί; Τα κέντρα υγείας θα έχουν ρόλο; Θα υπάρξει συμμετοχή των ασφαλισμένων στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων; Τίποτα απ’ αυτά δεν υπάρχει. Σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έχουμε 0,7% του ΑΕΠ και μια επικεφαλίδα. Δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή για 80 προεδρικά διατάγματα, δεν σας εμπιστευόμαστε ως κυβέρνηση. Κινδυνεύετε με αυτό που εσείς πιστεύετε ότι είναι το οραματικό, να χαρακτηριστείτε ως εκθεμελιωτής του κοινωνικού κράτους”, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

“Οι συνθήκες για να περάσει το νομοσχέδιο ευνόησαν τον υπουργό Υγείας, ώστε να ξεγελάσει τον κόσμο”, εκτίμησε στην ομιλία της η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία εκτίμησε, ότι από τον επόμενο χρόνο, θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη, από τις συνέπειες του “πλέον αντιδραστικού νομοσχεδίου από την εποχή της μεταπολίτευσης”.

Για “διάλυση όσων έχουν απομείνει από τις δημόσιες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας”, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος εκτίμησε πως η αναταραχή στους γιατρούς έχει προκληθεί δίκαια, λόγω των ασαφειών του νομοσχεδίου, που θέλει “να ευθυγραμμιστούν οι νέες συμβάσεις των ιατρών με αυτές του ΟΑΕΕ, ασκώντας πίεση και σ’ αυτούς που ασκούν ελεύθερα το επάγγελμα”.

Με σύντομη παρέμβασή του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε, λέγοντας ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα χρηματοδοτείται μεν από το κράτος με 0,6% του ΑΕΠ (1,3 δισ ευρώ), αλλά ταυτοχρόνως θα τροφοδοτείται και με τις εισφορές των εργαζομένων (2,55% του ημερομισθίου) και των εργοδοτών (5,1% αντίστοιχα), ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και το ελληνικό Δημόσιο.

“Αυτό δεν είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Ο ΟΠΑΔ ήταν ο πρώτος που εισφοροδιέφευγε. Τώρα το Δημόσιο καταβάλλει εισφορές με βάση τις αποδοχές του εργαζομένου και το σύστημα μαζεύεται, μπορεί να περπατήσει”, ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: