Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

54 νεκροί στην Γαλλία και 45 στην Ελλάδα ιού Η1Ν1!

Συνεχίζει τη θανατηφόρο πορεία της στην χώρα μας η γρίπη. Συνολικά 45 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της γρίπης Α(Η1Ν1) ενώ αυξάνονται δραματικά οι εισαγωγές ασθενών στην Εντατική.

Και είναι χαρακτηριστικό ότι οι απώλειες της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη γρίπη μεγεθύνονται δραματικά εάν συγκριθούν με εκείνες που διαπιστώνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 45 θάνατοι. Στη Γαλλία και την Ισπανία, χώρες που έχουν εξαπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με εκείνον της Ελλάδας, οι θάνατοι είναι μόλις 54. Στην Πορτογαλία 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω γρίπης, ενώ στη Φινλανδία και την Αυστρία που γίνεται εκτεταμένος εμβολιασμός, οι θάνατοι είναι μόλις 4!

Στο κόκκινο η… ελληνική γρίπη

Κατά μέσο όρο 15 νέα σοβαρά περιστατικά γρίπης προκύπτουν καθημερινά τις τελευταίες δύο εβδομάδες που χρειάζεται να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ενδεικτικά την Πέμπτη εισήχθησαν 19 ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια σε ΜΕΘ όλης της χώρας. Την ίδια ημέρα ο απολογισμός έκλεισε με 104 ασθενείς με γρίπη να βρίσκονται σε Εντατικές έχοντας καταλάβει ισάριθμες κλίνες από το σύνολο των 150 κλινών της χώρας....

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορύφωση της εποχικής γρίπης όπως δείχνουν τα δεδομένα από την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η χώρα μας είναι μία από τις πέντε χώρες όπου καταγράφεται πλέον υψηλή δραστηριότητα της γρίπης –οι άλλες είναι η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Λετονία. Στην υπόλοιπη Γηραιά Ήπειρο η γρίπη βρίσκεται σε ύφεση, ενώ στη Βρετανία, η οποία δοκιμάστηκε πολύ από τη γρίπη πριν από δύο μήνες, καταγράφεται χαμηλή δραστηριότητα της νόσου.

Ανησυχία για τους θανάτους

Οι Έλληνες επιστήμονες από την αρχή της εμφάνισης της εφετινής γρίπης είχαν επισημάνει την ύπουλη συμπεριφορά της γρίπης Α(Η1Ν1). Αποδείχθηκε από τον αριθμό των θανάτων –μέσα σε είκοσι πέντε ημέρες καταγράφηκαν 45 θάνατοι- αλλά και από τον αριθμό των εισαγωγών στις ΜΕΘ -193 εισαγωγές μέσα σε διάστημα ενάμισι μήνα, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν νοσηλευτεί συνολικά 291 άνθρωποι- ότι ήταν βάσιμες οι ανησυχίες τους.

Η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού –μόλις το 5,7% του πληθυσμού έλαβε εφέτος το αντιγριπικό εμβόλιο- ακόμη και των ατόμων που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των θυμάτων της γρίπης κανείς δεν ήταν εμβολιασμένος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδια μη σπερνετε το πανικο!
Ελεος πια!
Στην Αφρικη καθε λεπτο πεθαινουν 2 παιδια απο τετανο και διαρροια!! Τι Η1Ν1 και βλακειες!