Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Security στα Πανεπιστήμια για το Άσυλο


Μετά το περιστατικό με τους μετανάστες στη Νομική Σχολή Αθηνών, εξετάζεται η αφαίρεση διαχείρισης ασύλου από τους πρυτάνεις, με τις αποφάσεις για το αν θα κληθεί ή όχι η Αστυνομία να λαμβάνονται από το Συμβούλιο του Ιδρύματος που θα λειτουργεί εκτός Πανεπιστημίου.

Εκτός αυτού, όπως προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου με συνέντευξή της στα «Νέα», θα υπάρχει ιδιωτική Αστυνοµία ή security που θα ελέγχει αυστηρά την είσοδο όλων στα πανεπιστηµιακά κτίρια...



«Το άσυλο σκοτώνουν αυτοί που δήθεν θέλουν να το προστατέψουν», σημείωσε, αναφερόμενη σε όσους επιχειρούν να τορπιλίσουν κάθε αλλαγή, προβάλλοντας το δίλημμα άσυλο ή μη άσυλο. Ξεκαθάρισε επίσης ότι με το νέο μοντέλο διοίκησης στα πανεπιστήμια «θα καταργηθεί το γενικευμένο καθεστώς ανομίας που οφείλεται στην παντελή έλλειψη αξιολόγησης και ελέγχου».

Αναφέροντας περιπτώσεις βίαιων περιστατικών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σημειώνει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι ριζοσπαστική και να αφορά τη συνολική αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των ΑΕΙ. «Το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ δεν αρκεί να είναι αυτοδιοίκητο, πρέπει να γίνει και διοικήσιμο. Αυτό θα γίνει όπως γίνεται σε όλες τις δηµοκρατικές χώρες µε σπουδαία πανεπιστήµια όπου κανείς δεν διανοείται να εκχωρήσει την εύρυθµη λειτουργία τους στην Εισαγγελία και τις Αστυνοµικές Αρχές», υπογράμμισε.

Με το νέο μοντέλο διοίκησης, όπως σημείωσε, ο πρύτανης θα είναι ακαδημαϊκός ηγέτης αφοσιωμένος και απερίσπαστος στο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου και το ανεξάρτητο από ψήφους και συστήµατα διαπλοκής Συµβούλιο του Ιδρύµατος θα πρέπεινα θέτει στόχους και να προωθεί την κοινωνική λογοδοσία και τον έλεγχο σε κάθε ίδρυµα.

Αναφορικά με την τύχη των 250 μεταναστών που είχαν καταλάβει τη Νομική Σχολή Αθηνών, εξήγησε ότι θα κριθεί για κάθε έναν ξεχωριστά το εάν θα πρέπει να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο ή να απελαθεί, σημειώνοντας ότι διαψεύστηκαν όσοι επιθυμούσαν να θυμίζει Κάιρο το κέντρο της Αθήνας.

Σχετικά με τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος µε τα κόµµατα στη διακοµµατική επιτροπή, διάλογος στο ΕΣΥΠ (Εθνικό Συµβούλιο Παιδείας) στο οποίο συµµετέχουν εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς, διάλογος στο Διαδίκτυο, ενώ παράλληλα διοργανώνονται από φορείς, ινστιτούτα και Πανεπιστήµια και ΤΕΙ συζητήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: