Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

ΔΝΤ: "Πάγωσε" το δάνειο στην Ιρλανδία


Την αναβολή της εκταμίευσης της πρώτης δόσης του δανείου προς την Ιρλανδία αποφάσισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (10/12)....



Η αιτία της απόφασης αυτής του ΔΝΤ είναι η κήρυξη πρόωρων εκλογών καθώς όμως και η σθεναρή στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ότι μόλις έρθει στην εξουσία θα επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία. Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν του ΔΝΤ το Δουβλίνο αλλάζει τη συμφωνηθείσα (κοινοβουλευτική) διαδικασία, έτσι ως πρώτο μέτρο αποφασίστηκε να αναβληθεί η καταβολή του ποσού.

Η Ιρλανδία μόνον το 2015 μπορεί να ελπίσει να έχει δημοσιονομικό έλλειμμα σύννομο με το Σύμφωνο σταθερότητας, δηλαδή 3% του ΑΕΠ, αφού σήμερα έχει το μεγαλύτερο δημόσιο έλλειμμα, ήτοι 32% του ΑΕΠ της.

Εν τω μεταξύ, έγινε σήμερα στο κοινοβούλιο της χώρας, η τρίτη ψηφοφορία που αφορά στον κρατικό προϋπολογισμό λιτότητας του 2011. Με αυτόν τον τρόπο ναι μεν δύναται να εγκριθεί ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος και για τη διάλυση της βουλής με ταυτόχρονη προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Τούτο γεμίζει ανησυχία τη νυν ιρλανδική κυβέρνηση αλλά και το ΔΝΤ, ειδικά από τη στιγμή που βλέπει αποτελέσματα όπως τα σημερινά, όπου υπέρ της κυβέρνησης και του προϋπολογισμού άγριας λιτότητα που εισηγείται, ψήφισαν 79 υπέρ, έναντι 75 κατά, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν διαμηνύσει ότι ερχόμενα στην εξουσία "αμέσως θα επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία με ΕΕ και ΔΝΤ" για δάνειο προς το Δουβλίνο.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση δαπανών του δημοσίου κατά έξι δισ.ευρώ και αυξήσεις φόρων, μείωση συντάξεων και κατωτάτου μισθού, που είναι ο όρος για να λάβει η χώρα δάνειο από το ΔΝΤ και την ΕΕ, ώστε να δυνηθεί να λειτουργήσει ο δημόσιος τομέας, αλλά και να χρηματοδοτηθεί το δημόσιο έλλειμμα.

Πέραν όλων αυτών, από τον υπουργό Οικονομικών Μπράϊαν Λένιχαν ανακοινώθηκε και ενημερώθηκε το κοινοβούλιο ότι, η πρώτη δόση του δανείου συνολικώς 85 δισ.δολαρίων θα δοθεί στην Ιρλανδία "στις αρχές Ιανουαρίου 2011", ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο, μάλλον απομακρύνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: