Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Εκτόξευση του ελλείμματος πάνω από 9%


Μεγάλη απόκλιση παρουσιάζει το φετινό έλλειμμα του προϋπολογισμού από το 7,8% που ανέφερε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να πρέπει τώρα να διαπραγματευτεί νέα μέτρα, για την “αποκομιδή” επιπλέον 4 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, επαναλαμβάνει πως....



ο νέος προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετες αυξήσεις φόρων, πέραν αυτών που προβλέπεται ήδη, με βάση το Μνημόνιο, αλλά και ότι δε θα θιγούν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Ειδικότερα, σε επίπεδο πάνω από 9% του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί το έλλειμμα του 2010, σύμφωνα με το κλιμάκιο της Τρόικας, που βρίσκεται στην Αθήνα από τη Δευτέρα (08/11).

Αυξητικά στο έλλειμμα επέδρασε καταρχάς η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, το οποίο αναμένεται να κλείσει περίπου στο 15,5% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 13,7% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την Εurostat και την τρόικα, από τον παράγοντα αυτόν θα επηρεασθεί αρνητικά το φετινό έλλειμμα περίπου κατά 0,7% του ΑΕΠ ή κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Αυξητικά επέδρασε και η υστέρηση των εσόδων, που υπολογίζεται ότι θα φτάσει περίπου τα 2 δισ. ευρώ ή σχεδόν στο 0,8% του ΑΕΠ.

Στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός για το πού θα βρεθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο CΝΝ, περιορίσθηκε να προαναγγείλει πρόσθετες περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου, αν και δεν διευκρίνισε ποιες θα είναι αυτές, ξεκαθάρισε ωστόσο χαρακτηριστικά, πως “δεν μπορείς να συνεχίσεις να κόβεις μισθούς και συντάξεις”.

“Υπάρχει περιθώριο για πρόσθετες περικοπές στις κρατικές δαπάνες”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό θα συζητηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακόμη, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι ο νέος προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει ούτε πρόσθετες αυξήσεις φόρων, πέραν αυτών που προβλέπεται ήδη, με βάση το Μνημόνιο, για τα προϊόντα που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, καθώς η οικονομία, “δεν αντέχει νέους φόρους και μια αύξησή τους μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα”.

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι.

Συνάντηση “κορυφής” για τον προγραμματισμό του 2011

Η πορεία υλοποίησης δεσμεύσεων της κυβέρνησης όπως αυτές απορρέουν από το Μνημόνιο, η πορεία των δαπανών, και ο προγραμματισμός για το 2011, τέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης το επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και της υπουργού Εργασίας Λ.Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε επισκόπηση για την εξέλιξη των δράσεων που έχουν δρομολογηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς επίσης και για τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί.

Στη συνάντηση εξετάσθηκαν και οι ανάγκες χρηματοδότησης του υπουργείου Εργασίας για το 2011. Σημειώνεται πως πέρυσι είχαν διατεθεί 12,7 δισ. ευρώ στο υπουργείο Εργασίας, ενώ το 2011 οι πιστώσεις του θα είναι κατά 10% λιγότερες.

Οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη θα εστιάσουν στις υποχρεώσεις και την χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων. Είναι ενδεικτικό ότι στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών είχε δαπανήσει το 94,1% των διαθέσιμων πιστώσεων (850 εκατ. ευρώ) και εκτιμάται πως ήδη σήμερα έχει ξεπεράσει το 100%. Ομοίως, το ΙΚΑ έχει καλύψει περίπου το 90% των 2,31 δισ. ευρώ που του χορηγούνται από τον Προϋπολογισμό.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν και ζητήματα σχετικά με την πορεία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως οι αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: