Κάθε μέρα, ανάμεσα στις εκατοντάδες χιλιάδες παιδιών που γεννιούνται, 24.000 δεν θα φτάσουν μέχρι την ηλικία των πέντε.
Κάθε μέρα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της UNICEF, «Πρόοδος για τα Παιδιά - Επιτυγχάνοντας τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας με Ισονομία», εκατομμύρια άλλα παιδιά θα υποστούν τις ίδιες στερήσεις με αρνητικές πιθανότητες επιβίωσης και υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Η έκθεση, αντί προλόγου, ξεκινάει με την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού γιατί, όπως υπενθυμίζει και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, «πίσω από τις στατιστικές κρύβονται παιδικές ζωές».
Το κορίτσι γεννήθηκε στην υποσαχάρια Αφρική, μία από τις φτωχότερες περιοχές στον κόσμο. Εχει 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει τον πρώτο μήνα της ζωής του σε σχέση με ένα παιδί που μεγαλώνει σε μια αναπτυγμένη χώρα. Η μητέρα της είχε λιγότερες πιθανότητες να έχει κάνει αντιτετανικό εμβόλιο και να τη γεννήσει παρουσία μαίας. Το κορίτσι έχει λιγότερες πιθανότητες να λάβει κάποια θεραπεία εάν αρρωστήσει. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχει φυσιολογική ανάπτυξη, στοιχειώδη μόρφωση ενώ, εάν μείνει κάποια στιγμή έγκυος, έχει 300 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή από επιπλοκές στη γέννα. Με λίγα λόγια, λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσει.
Συμπερασματικά, η έκθεση της UNICEF διαπιστώνει πως, ενώ πραγματοποιούνται σημαντικές προσπάθειες και πρόοδος για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (ΑΣΧ), απομένουν πολλά περισσότερα να γίνουν μέσα στην επόμενη πενταετία. Η υπογραφή της Διακήρυξης της Χιλιετίας στον ΟΗΕ το 2000 αποτελεί την ιστορική δέσμευση 191 εθνών του κόσμου να τεθεί τέλος στη φτώχεια έως το 2015 και να βελτιωθεί η ζωή των πλέον ευάλωτων ανθρώπων. Με πέντε χρόνια μόνο ως την καταληκτική ημερομηνία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, έχει καλέσει σε Σύνοδο Κορυφής (20-22/09) τους ηγέτες του κόσμου προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί επίτευξης των ΑΣΧ.
Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια θνησιμότητα παιδιών κάτω των πέντε ετών έχει μειωθεί από 90 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις το 1990 σε 65 το 2008. Ωστόσο, οι πτωτικοί ρυθμοί κρίνονται ανεπαρκείς για να εκπληρωθούν οι ΑΣΧ μέχρι το 2015. Ιδίως σε χώρες της Νότιας Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής, με την τελευταία να καταγράφει για το 2008 τους μισούς θανάτους παιδιών παγκοσμίως. Η έκθεση της UNICEF συγκρίνει επίσης την αποτελεσματικότητα διαφορετικών στρατηγικών, προτείνοντας νέες προσεγγίσεις και στρατηγικές που θα αποτρέψουν κατ' εκτίμηση 60% περισσότερους θανάτους από ό,τι η τρέχουσα μέθοδος.
Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010
UNICEF: Μάστιγα, η παιδική θνησιμότητα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου