Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Καταδίκη νεαρού για "παρενόχληση" πιλότων με λέιζερ





Σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή καταδικάστηκε ένας 20χρονος Γάλλος που έριξε ακτίνες λέιζερ στους πιλότους τριών αεροσκαφών, ενώ βρίσκονταν σε φάση προσγείωσης στο αεροδρόμιο Ορλί της γαλλικής πρωτεύουσας.

Πολιτική Αγωγή στη δίκη, που έγινε στο προάστιο Κρετέϊγ νοτιο-ανατολικά του Παρισιού, ήταν οι αεροπορικές εταιρείες "Air France" και "Easy Jet", οι συνήγοροι των οποίων τόνισαν στο δικαστήριο ότι "παρόμοιες πρακτικές καθιστούν πολύ επικίνδυνες τις αερομεταφορές".

"Η προσγείωση είναι κρίσιμη διαδικασία, έγιναν καταστροφές για λιγότερο από την εκπομπή ακτίνων λέιζερ προς το πιλοτήριο", επισημάνθηκε.

Μάλιστα, σε κατάθεση αναφέρθηκε πως ένας εκ των πιλότων παρενοχλήθηκε για επτά δευτερόλεπτα κατά την τελική φάση προσέγγισης στο Ορλί.

"Γνώριζα ότι στέλνοντας λέϊζερ στο πιλοτήριο έθετα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές", ανέφερε στην απολογία του ο 20χρονος.

Η συνήγορός του για να ελαφρύνει την ποινή του στην αγόρευσή του μίλησε για "ηλιθιότητα", σημειώνοντας πως "η πρακτική αυτή δεν είχε δόλο".

Ωστόσο, η πρακτική αυτή έχει γενικευτεί με περισσότερους από 20 πιλότους της "Αir France" να έχουν καταγγείλει παρενοχλήσεις στο Ορλί, την Τουλούζη και τη Μασσαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: