Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ από την Ολομέλεια


Με 83 ψήφους υπέρ έναντι 16 κατά υπερψηφίστηκε επί της αρχής
το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών στη Βουλή των Ελλήνων. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, από την οποία διαφοροποιήθηκε ο βουλευτής της Πάνος Καμένος,ο οποίος έχει ενστάσεις με το να δοθούν άδειες σε μη κοινοτικά φορτηγά. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Φώτης Κουβέλης και Σοφία Σακοράφα. Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα που στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου διεξαγόταν η ψηφοφορία, οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, έκλεισαν την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της γέφυρας της Μεταμόρφωσης και στο ύψος της γέφυρας Σκαραμαγκά στη λεωφόρο Καβάλας, η οποία όμως είναι πλέον ανοιχτή. Στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, οι ιδιοκτήτες φορτηγών δεν επέτρεπαν την κίνηση των αυτοκινήτων στο ρεύμα προς Αθήνα, όπου όμως η κίνηση πλέον διεξάγεται μέσω μιας λωρίδας. Έχει διακοπεί η κίνηση και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου.

Κλειστή ήταν για λίγη ώρα και η λεωφόρος Βουλιαγμένης στο ρεύμα προς Αθήνα, εξαιτίας μπλόκου στον Άλιμο.

Επιπλέον, από νωρίς το πρωί οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ έκλεισαν το ρεύμα ανόδου της Βασ.Σοφίας από την Αμαλίας μέχρι την Ακαδημίας, στα ανθοπωλεία, και στη συνέχεια απέκλεισαν την Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή και έως τη Συγγρού. Στο σημείο επικράτησε ένταση για λίγο, όταν κάποιοι προπηλάκισαν συνεργείο της ΝΕΤ. Για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, κλείνοντας δρόμους με τα φορτηγά τους, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ιδιοκτητών βυτιοφόρων Γ. Τσάμος.Συνολικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής στα μπλόκα βρίσκονται 850 φορτηγά ενώ οι ιδιοκτήτες φορτηγών από Θεσσαλονίκη και Κρήτη ταξίδεψαν έως την Αθήνα για να ενωθούν με τους εδώ συναδέλφους τους στις διαμαρτυρίες.

Οι ιδιοκτήτες των φορτηγών και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσης, πέρασαν όλη τη νύχτα στο προαύλιο του Κοινοβουλίου. Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρίσκονται πλέον και εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, έπειτα από διαμαρτυρία που θα πραγματοποίησαν έξω από το υπουργείο Εργασίας. Επιπλέον, οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων λαϊκών αγορών πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Νίκης.

Αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών φορτηγών, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Γιώργο Τζωρτζάτο, επέδωσε χθες στον πρόεδρο της Βουλής το ψήφισμα, με το οποίο ο κλάδος ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις μεταφορές και την έναρξη διαλόγου άρθρο - άρθρο.

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσης πραγματοποίησαν χθες γενική συνέλευση και επέκριναν δριμύτατα τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, υποστηρίζοντας ότι αθέτησε τις υποσχέσεις του και τον κάλεσαν να δώσει στους μεταφορείς γραπτώς τα όσα λέει για βελτιώσεις, προς το καλύτερο, του νομοσχεδίου, όπως η ένταξη τους στο ΕΣΠΑ, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα φορολογικά και ασφαλιστικά τους θέματα και άλλα.

Τρία είναι τα ζητήματα στα οποία αντιδρούν έντονα οι επαγγελματίες: η πρόβλεψη για μηδενισμό της άϋλης αξίας της αδείας, μετά την πάροδο της 3ετούς περιόδου προσαρμογής των επαγγελματιών στο νέο καθεστώς, ζητούν να παραταθεί από 3 σε 5 χρόνια η περίοδος προσαρμογής ώστε να έχουν το χρόνο να οργανωθούν καλύτερα στα νέα δεδομένα που προβλέπει ο νόμος και τρίτον εκφράζουν φόβους ότι με το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς θα μπορούν να έλθουν στην Ελλάδα πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες με μηδενική αξία της αδείας θα δημιουργήσουν μεγάλες εταιρίες, παίρνοντας από αυτούς το μεταφορικό έργο.

Πάντως, ο κ. Ρέππας, μιλώντας χτες σε αρκετούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, σημείωσε ότι μπορεί να αποσύρει τη διάταξη για τη μεταβατική περίοδο προσαρμογής των τριών ετών και οι ρυθμίσεις να ισχύσουν από την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στην περίοδο προσαρμογής, τονίζοντας ότι νόμος θα εφαρμοστεί, για να μπει μια νέα τάξη πραγμάτων στον συγκεκριμένο χώρο.

ΕΣΕΕ: «'Το επάγγελμα το ανοίγεις όχι με καιροσκόπους επιχειρηματίες αλλά μεταξύ των επαγγελματιών'»

Προκλητικός είναι ο τρόπος που προωθήθηκε η απελευθέρωση του επαγγέλματος των οδικών μεταφορών, τόνισε σε δήλωσή του στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για τον εορτασμό της ημέρας εμπορίου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης, ενώ σημείωσε ότι αν και υπάρχει ζημιά στην αγορά από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων- η οποία δεν είναι μετρήσιμη ακόμη - εν τούτοις δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά.

Ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι ''το επάγγελμα το ανοίγεις όχι με καιροσκόπους επιχειρηματίες αλλά μεταξύ των επαγγελματιών'' και καταδίκασε επιχειρηματικές πρακτικές αύξησης των τιμών με αφορμή την αναταραχή που υπάρχει στον εφοδιασμό της αγοράς.

Σε ότι αφορά την απελευθέρωση του επαγγέλματος ανέφερε ότι ο εμπορικός κόσμος ρίχνει ευθύνες στο αρμόδιο υπουργείο και διότι δεν αντιμετωπίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι μεταφορείς στο πλαίσιο του διαλόγου αλλά και διότι στο διάλογο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φορτηγών δεν ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων και ιδιαίτερα του εμπορίου που επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: