Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Μία στις 4 Ελληνίδες θύμα ενδοοικογενειακής βίας



Οι διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη του τα επίσημα στοιχεία, είναι εξαιρετικά ανησυχητικές.

Ειδικότερα, σε 25% ανέρχεται το ποσοστό των γυναικών στην Ελλάδα που έχει υπάρξει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με τα στοιχεία πανευρωπαϊκής δημοσκόπησης της Κομισιόν, ενώ αντίστοιχα ποσοστά εμφανίζονται σε όλες της χώρες της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, το 21% των Ελλήνων, όπως και το 21% των πολιτών των 27 κοινοτικών χωρών, γνωρίζει κάποιον στο φιλικό ή και οικογενειακό του κύκλο που έχει υποβάλει μία γυναίκα σε οποιαδήποτε μορφή ενδοοικογενειακής βίας.

Απαράδεκτη θεωρεί την άσκηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών το 93% των Ελλήνων, που πρέπει να να τιμωρείται πάντοτε από το νόμο. Αντίστοιχη γνώμη έχει και το 84% των κοινοτικών Ευρωπαίων.

Η ψυχολογική βία κατά των γυναικών είναι «κάτι το πολύ σοβαρό» για το 80% των Ελλήνων, αλλά μόνο για το 71% των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Σε ερώτηση που τέθηκε, το 90% των Ελλήνων απάντησε πως δεν γνωρίζει αν η Κοινότητα έχει προτείνει κάποιες πολιτικές για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άλλους Ευρωπαίους ανέρχεται σε 81%.

Το 96% των Ελλήνων υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να αναμειχθεί στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών, κάτι που υποστηρίζει και το 87% των άλλων κοινοτικών Ευρωπαίων.

Η τιμωρία αυτών που έχουν ασκήσει μέσα στην οικογένειά τους βία κατά των γυναικών είναι για το 81% των Ελλήνων «πολύ χρήσιμη».

Τέλος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι Έλληνες, σε ποσοστό 82%, ζητούν τη θέσπιση αυστηρότερων νόμων για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών, κάτι που ζητάει μόνον το 69% των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Greenpeace: όχι στη μονάδα του Αστακού

Nα μην εγκρίνει την κατασκευή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό, καλεί την κυβέρνηση η Greenpeace ζητώντας από την τοπική κοινωνία να αντισταθεί σε ένα έργο που στο όνομα της “ανάπτυξης” απειλεί κυριολεκτικά να τινάξει την περιοχή στον αέρα και δημιουργεί μία κερκόπορτα, μέσα από την οποία θα ελλοχεύει για πάντα ο κίνδυνος πιο επικίνδυνων και καταστροφικών επενδύσεων.
.Η συγκεκριμένη μονάδα δε συμπεριλαμβάνεται σε κάποιο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες για την ικανοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πακέτου για το Κλίμα και την Ενέργεια.
Πέραν των προφανών κινδύνων για την περιοχή (αφού η εγκατάσταση υπάγεται στην Οδηγία ‘Σεβέζο’ για τις επικίνδυνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις), η συγκεκριμένη μονάδα, με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά αναμένεται να εκλύει περί τα 3,5 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Η προώθηση της συγκεκριμένης μονάδας θέτει εν αμφιβόλω το εγχείρημα της Πράσινης Ανάπτυξης. Γεννά εύλογα ερωτηματικά το γεγονός ότι ενώ για μια μικρή μονάδα φωτοβολταϊκών χρειάζεται μια πολύμηνη διαδικασία, μέσα σε ένα μόλις μήνα μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις για μια ρυπογόνο και επικίνδυνη μονάδα!