Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ανήσυχος ο Εχούντ Μπαράκ για τυχόν διαρροή απόρρητων πληροφοριών απ' την Τουρκιά στο Ιράν



Ο ισραηλινός υπουργός 'Αμυνας Εχούντ Μπαράκ εξέφρασε ανησυχίες ότι η άλλοτε στενή σύμμαχος χώρα του Ισραήλ, η Τουρκία, θα μπορούσε να μοιραστεί ισραηλινές απόρρητες πληροφορίες με το Ιράν, δείχνοντας μια βαθειά έλλειψη εμπιστοσύνης την ώρα που τα περιφερειακά συμφέροντα της 'Αγκυρας αλλάζουν.

Τα σχόλια αυτά που έκανε ιδιωτικά ο Μπαράκ και διέρρευσαν δημιουργούν αμφιβολία για το κατά πόσο το Ισράηλ προτίθεται ή μπορεί να συμφιλιωθεί με την Τουρκία, η οποία εξοργίστηκε από το θάνατο εννέα Τούρκων κατά την επιδρομή ισραηλινών καταδρομέων στο διεθνή στολίσκο με τη βοήθεια για τη Γάζα στις 31 Μαΐου.

Σε κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση των ηγετών ισραηλινών κοινοτήτων που έγινε σε κιμπούτζ έξω από την Ιερουσαλήμ στις 25 Ιουλίου, ο Εχούντ Μπαράκ περιέγραψε ωστόσο την Τουρκία ως "φίλη και σημαντικό στρατηγικό σύμμαχο".

Χαρακτήρισε όμως παράλληλα τον Χακάν Φιντάν, τον νέο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, "φίλο του Ιράν".
"Υπάρχουν αρκετά μυστικά δικά μας (που έχουμε εμπιστευτεί στην Τουρκία) και η σκέψη ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόσβαση σε αυτά των Ιρανών τους επόμενους μήνες, ας πούμε, είναι αρκετά ενοχλητικό", μετέδωσε ο ισρηαλινός στρατιωτικος ραδιοσταθμός επικαλούμενος αποσπάσματα από την ομιλία του Εχούντ Μπαράκ.

Το ισραηλινό υπουργείο 'Αμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση αυτή.
Ωστόσο κάποιος που παρευρισκόταν στη συνάντηση αυτή στο κιμπούτζ επιβεβαίωσε σήμερα στο Ρόιτερ ότι η είδηση του ισραηλινού στρατιωτικού ραδιοσταθμού είναι ακριβής και ότι ο Μπαράκ αναφερόταν στη συνεργασία που είχαν στο παρελθόν οι ισραηλινές και οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Φιντάν, ο οποίος διορίστηκε το Μάιο ήταν προηγουμένως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τουρκικές πηγές δηλώνουν ότι ο Φιντάν βοήθησε στη μεσολάβηση μεταξύ Δύσης και Ιράν όσον αφορά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: