Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Στενή σχέση των μελών της Σέχτας Επαναστατών με κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου



Η στενή σχέση των μελών της Σέχτας Επαναστατών με κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου αναδεικνύεται μέσα από την προκήρυξη ανάληψης της ευθύνης για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια.

Συγκεκριμένα σημεία του κειμένου υποδηλώνουν αυτή τη σχέση και επιβεβαιώνουν τα σενάρια που είχαν διατυπωθεί εδώ και καιρόσχεδόν ταυτόχρονα με την εμφάνιση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι τρομοκράτες μιλούν τόσο ξεκάθαρα για την ίδια την οργάνωση και τη δομή της έχει ποικίλες ερμηνείες, με κύρια ότι αποτελεί απόδειξη πως δεν φοβούνται για τον εντοπισμό τους ή ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν αυτό που ονομάζουν πόλεμο και επανάσταση ακόμη και αν βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τις διωκτικές αρχές.

Αλλωστε, αυτό έχουν δηλώσει από τα πρώτα κείμενά τους, όταν έλεγαν πως είναι έτοιμοι να πεθάνουν αλλά δεν θα πέσουν αμαχητί. Οι αναλυτές της προκήρυξης επισημαίνουν ωστόσο πολύ συγκεκριμένα σημεία του τελευταίου κειμένου των τρομοκρατών για να καταδείξουν τη σχέση τους με πρόσωπα του κοινού ποινικού δικαίου.

Η αναφορά του κειμενογράφου στη γέννηση της Σέχτας: «Δύο-τρία όπλα για αρχή, μερικά βιβλία και κάποιες παραβατικές γνώσεις από προηγούμενες εμπειρίες του παρελθόντος...». Ο συντάκτης της προκήρυξης παραδέχεται ότι ο αρχικός πυρήνας της οργάνωσης είχε περάσει από τις παρυφές της εγχώριας τρομοκρατίας- γι΄ αυτό και αναφέρεται σε εμπειρίες και όχι σε δράση κατά το παρελθόναλλά μιλάει σαφώς για παραβατικές γνώσεις, που προϋποθέτουν ωστόσο ανάλογη δράση και ενδεχομένως και εξοικείωση με τα όπλα.

Η στοχοποίηση των σωφρονιστικών υπαλλήλων, των διευθυντών, των κοινωνικών λειτουργών και των εισαγγελέων των φυλακών είναι το δεύτερο σημείο που δείχνει τη σχέση τρομοκρατών- κοινών κακοποιών. Η αναφορά τους είναι ξεκάθαρη και δείχνει ότι ο κειμενογράφος έχει γνώση των διαδικασιών του σωφρονιστικού συστήματος και σύμφωνα με τους αναλυτές έχει γνώση εκ των έσω. «Προς όλους τους υπευθύνους φυλακών, διευθυντές, εισαγγελείς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και κοινωνικούς λειτουργούς, σας προειδοποιούμε πως αν δεν αλλάξετε άμεσα τη στάση σας και δεν σταματήσετε να ταλαιπωρείτε βασανισμένους φυλακισμένους ανθρώπους, θα μπείτε σε λίστα προτεραιότητας ώστε να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι».

Με αυτόν τον ωμό τρόπο διατυπώνεται η απειλή στην προκήρυξη και παράλληλα γίνεται σαφές ότι ο συντάκτης γνωρίζει ποιοι είναι οι υπεύθυνοι στο σωφρονιστικό σύστημα για την έγκριση των αδειών και των επισκεπτηρίων στους κρατουμένους. Στην επόμενη φράση του, ο κειμενογράφος κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα και δηλώνει ότι τα μέλη της οργάνωσης τα γνωρίζουν τόσο καλά ώστε να ξέρουν «ακόμη και τι ώρα παίρνουν τα χάπια τους» και παράλληλα τους καλεί να «σέβονται τους φυλακισμένους». Υποδηλώνει με αυτή την αναφορά ότι έχει άμεση γνώση των συνθηκών διαβίωσης σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Οπως επισημαίνεται δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στη φωτογραφία του οπλοστασίου τους οι τρομοκράτες δεν διστάζουν να περιλάβουν δύο στιλέτα και μία σιδηρογροθιά. Πρόκειται για αντικείμενα που δεν περιλαμβάνονται συνήθως στο οπλοστάσιο οργανώσεων αμιγούς ένοπλης βίας, χρησιμοποιούνται όμως κατά κόρον από τους κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου. Δυνατότητες διαρρήκτη Τα μέλη της Σέχτας Επαναστατών παραδέχονται ότι κατά τον σχεδιασμό της δολοφονίας του 37χρονου δημοσιογράφου είχαν σκεφτεί το ενδεχόμενο να τον σκοτώσουν μέσα στο διαμέρισμά του, αφού προηγουμένως θα είχαν διαρρήξει την πολυκατοικία. Δεν το έπραξαν, προκειμένου- όπως λένε- να μην κινδυνεύσουν η σύζυγος και το παιδάκι του Σωκράτη Γκιόλια, ωστόσο η διάρρηξη δεν αποτελεί στοιχείο στη δράση των τρομοκρατών.

Η δυνατότητα των μελών της Σέχτας να κάνουν τη διάρρηξη ερμηνεύεται ως άλλη μία παραδοχή της ποινικής εμπειρίας τους. Η απειλή εναντίον του δικηγόρου Η απειλή που διατυπώνεται εναντίον του δικηγόρου του Σωκράτη Γκιόλια, Γιάννη Μαρακάκη, έχει επίσης χαρακτηριστικά εκδίκησης όπως θα εκδηλωνόταν από κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου. «Θα του χαρακώσουμε το πρόσωπο», λένε, υιοθετώντας σε επίπεδο απειλής πρακτική αντεκδίκησης μεταξύ κακοποιών.

Ματίνα Ηρειώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: