Σάββατο 29 Μαΐου 2010

"Το πορτρέτο μιας νεκρής..!"



Ενα από τα έργα του Gustav Klimt που πρόσφατα επιστράφηκε στους κληρονόμους μιας εβραίας η οποία έχασε τη ζωή της στο Ολοκαύτωμα, θα δημοπρατηθεί από τον Οίκο Κρίστις τον Ιούνιο και η τιμή του αναμένεται να φτάσει ακόμα και τα 18 εκατομμύρια στερλίνες.

Το "Frauenbildnis (Πορτρέτο της Ria Munk ΙΙΙ) ολοκληρώθηκε την περίοδο 1917-18 και είναι το τελευταίο μιας σειράς τριών πορτρέτων που παρηγγειλε η οικογένεια Munk για την κόρη τους Ria.

Η κοπέλλα αυτοκτόνησε το 1911 όταν έληξε άδοξα μια ερωτική της σχέση και η μητέρα της Αράνκα, αδελφή της γυναίκας του γνωστού συλλέκτη Λέντερερ, ζήτησε από τον Klimt να ζωγραφίσει την κόρη της νεκρή.

Σύμφωνα με τον οίκο Κρίστι, οι δύο πρώτες προσπάθειες του Klimt απορρίφθηκαν από την οικογένεια. Μάλιστα ο δεύτερος πίνακας βρισκεται στη Neue Galerie της Νέας Υόρκης.

Την περασμένη χρονιά οι αρχές του Λιντς αποφάσισε να παραδώσει το έργο που μέχρι τότε βρισκόταν στην γκαλερί Λέντος της αυστριακής πόλης, στους απογόνους της Aranka Munk.

Στην απόφαση αυτή έπαιξαν ρόλο τα απολέσματα έρευνας της ειδικού Σοφί Λίλι, η οποία επιβεβαίωσε ότι ο πίνακας είχε κλαπεί από την οικογένεια Munk από τους Ναζί όταν η Αράνκα μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου πέθανε το 1941.

Δεν υπάρχουν σχόλια: