Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

S.Jobs: "Το Flash είναι αναξιόπιστο και ακατάλληλο..!"



Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Steve Jobs για πρώτη φορά ανέλυσε δημοσίως, σε μια ανοικτή επιστολή του, γιατί η εταιρία του αρνείται πεισματικά να ενσωματώσει στις συσκευές της (ούτε καν στο νέο iPad) το δημοφιλές λογισμικό multimeda Flash της Adobe, μια επιλογή που έχει επικριθεί από πολλούς αναλυτές και χρήστες.

Ο Jobs επέκρινε το Flash ως αναξιόπιστο και ακατάλληλο για κινητές συσκευές, με τον τρόπο αυτό επιδεινώνοντας κι άλλο τις ήδη κακές σχέσεις της Apple με την Adobe . Το 1.700 λέξεων «μανιφέστο» του Jobs, με τίτλο «Σκέψεις για το Flash», το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Apple, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, συνέβαλε ώστε να υποχωρήσουν οι μετοχές της Adobe, καθώς αύξησε τις ανησυχίες των επενδυτών για το μέλλον του Flash, στο οποίο βασίζονται πολλά βίντεο και παιγνίδια για να προβληθούν σωστά στο διαδίκτυο, αλλά ο Jobs επιχειρεί να το εμφανίσει ουσιαστικά ως ξεπερασμένη τεχνολογία.

Ο Jobs εμφάνισε μια μακρά λίστα ελαττωμάτων του Flash, μεταξύ άλλων λέγοντας ότι πάσχει στον τομέα της ασφάλειας και της διαχείρισης ενέργειας (με συνέπεια να εξαντλεί τις φορητές συσκευές), ενώ του καταλόγισε και διάφορα τεχνικά «κουσούρια».

«Το Flash είναι μια πετυχημένη εμπορικά δραστηριότητα της Adobe και κατανοούμε γιατί θέλουν να το σπρώξουν πέρα από τα PCs, όμως η εποχή των κινητών αφορά συσκευές με χαμηλές ενεργειακές ανάγκες, οθόνες αφής και ανοικτές προδιαγραφές – και σε όλα αυτά το Flash υστερεί», έγραψε ο Steve Jobs. Τόνισε ότι πρόκειται για μια «κλειστή» τεχνολογία, στην οποία η Adobe ελέγχει τα πάντα, από τις τιμές του μέχρι το παραμικρό χαρακτηριστικό του.

Βέβαια, ο Jobs αγνόησε το γεγονός ότι ανάλογες κατηγορίες συχνά εκτοξεύονται και κατά της ίδιας της Apple για τους ίδιους ακριβώς λόγους (εδώ προφανώς ισχύει το «δύο μέτρα και δύο σταθμά»…). Όπως είπε, «η Adobe ισχυρίζεται ότι είμαστε ένα κλειστό σύστημα και ότι το Flash είναι ανοικτό, όμως στην πραγματικότητα το αντίθετο είναι η αλήθεια», υποστήριξε ο Τζομπς (και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα).

Η εχθρότητα μεταξύ των δύο εταιριών χειροτερεύει εδώ και μήνες, καθώς και από τις δύο πλευρές ανταλλάσσονται «μπηχτές». Η Adobe αρνήθηκε να σχολιάσει με ανακοίνωσή της, αλλά σε συνέντευξη στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» ο διευθύνων σύμβουλός της Σαντάνου Ναραγιέν είπε ότι τα τεχνικά προβλήματα του Flash που επικαλείται o Steve Jobs, δεν είναι παρά «παραπέτασμα καπνού».

Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το Flash αποτελεί κλειστή πλατφόρμα και αντίθετα κατηγόρησε την Apple ότι ασκεί περιοριστική πολιτική που δυσκολεύει τις εταιρίες λογισμικού να αναπτύξουν εφαρμογές για τις συσκευές της. «Έχουμε διαφορετικές κοσμοθεωρίες. Η δική μας είναι υπέρ των πολλαπλών πλατφορμών», δήλωσε ο Ναραγιάν. «Δεν είναι στόχος της Adobe να βοηθήσει τις εταιρίες λογισμικού να γράψουν τις καλύτερες εφαρμογές για το iPhone, το iPod και τo iPad», απάντησε ο Jobs.

Δεν υπάρχουν σχόλια: