Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Οικολογική καταστροφή στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο...

Μία «ουλή» μήκους ενός χιλιομέτρου εντοπίσθηκε πάνω στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας, έπειτα από την προσάραξη του κινεζικού φορτηγού πλοίου Shen Neng 1, το οποίο μεταφέρει πετρέλαιο και κάρβουνο.

Το Shen Neng 1, που προσάραξε στις 3 Απριλίου σε αμμώδη περιοχή ανοικτά του Κουίνσλαντ, αποκολλήθηκε και ρυμουλκήθηκε χθες το βράδυ.

Οι δύτες, που πραγματοποίησαν επιθεώρηση στην περιοχή, εντόπισαν υπολείμματα τοξικής μπογιάς σε μήκος ενός χιλιομέτρου, η οποία έχει αρχίσει να σκοτώνει τα κοράλλια, που φιλοξενούν την πολύτιμη και πλούσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής.

«Τα προϊόντα αυτά είναι τοξικά ώστε να μην επιτρέπουν την ανάπτυξη θαλάσσιων οργανισμών στο κύτος των πλοίων. Η μπογιά έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα κοράλλια», δήλωσε ο Ράσελ Ράισελτ.

Οι άνεμοι και τα ρεύματα έσυραν το πλοίο σε μήκος ενός χιλιομέτρου επάνω στον ύφαλο των κοραλλιών.

Το Σίδνεϊ θα προσφύγει κατά των πλοιοκτητών και θα ζητήσει αποζημίωση για το κόστος καθαρισμού της περιοχής, αφού το πλοίο ακολούθησε απαγορευμένη θαλάσσια διαδρομή.

Η ναυτιλιακή εταιρεία Shenzhen Energy Transport παραδέχθηκε την περασμένη Παρασκευή ότι το πλοίο δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδρομή προς την Κίνα, αφού απέπλευσε από το λιμάνι του Γκλάντστοουν.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος καταλαμβάνει έκταση 2.000 τ.χλμ κι έχει απίστευτο θαλάσσιο πλούτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: