Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στην Ευρώπη λόγω της ηφαιστειακής στάχτης!!




Συγκοινωνιακό χάος έχει προκαλέσει το νέφος της ηφαιστειακής σκόνης από την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου, η οποία έχει απλωθεί πάνω από την Ευρώπη, ακινητοποιώντας χιλάδες αεροσκάφη.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Χίθροου, του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι 180.000 χιλιάδες επιβάτες δεν καταφέραν να φτάσουν στους προορισμό τους, ενώ άλλοι 120.000 εγκλωβίστηκαν στα βρετανικά αεροδρόμια του Γκάτγουικ, του Στάνστεντ και της Γλασκόβης.

Στη δε Γερμανία, αξιωματούχος του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, του δεύτερου μεγαλύτερου της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι μετά τις 0600 GMT (0900 ώρα Ελλάδας) δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από το αεροδρόμιο αυτό, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα γερμανικά αεροδρόμια του Βερολίνου, του Αμβούργου και της Λειψίας.

Οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 02.00 τοπική ώρα (00:00 GMT) του Σαββάτου, ενώ έκλεισε ο εναέριος χώρος και της Λιθουανίας, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι φορείς.

Στη Γαλλία, έχουν κλείσει συνολικά 25 αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και τα παρισινά Σαρλ Ντε Γκολ και Ορλί, ενώ οι αρχές του αεροδρομίου έχουν προαναγγείλει ότι μετά τις 12:00 GMT (15:00 ώρα Ελλάδας) η κυκλοφορία θα αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται.

Κλειστός παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του και ο εναέριος χώρος της Πολωνίας, όπου λειτουργούν μόνο τα αεροδρόμια της Κρακοβίας και του Ζεσόφ. Το Σάββατο και την Κυριακή, η Πολωνία αναμένει να υποδεχθεί περίπου 70 αρχηγούς κρατών -μεταξύ των οποίων ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος ομόλογός του Ντμίντρι Μεντβέντεφ- για την κηδεία του εκλιπόντος πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι.

Ακύρωση πτήσεων προς το Λονδίνο και την Φρανκφούρτη από την Αυστραλία ανακοίνωσε και η αυστραλιανή Qantas, ενώ την Πέμπτη ακυρώθηκαν περίπου εκατό πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας.

Πληθώρα πτήσεων ακυρώθηκαν και από πολλούς ασιατικούς προορισμούς, όπου η Singapore Airlines ανακοίνωσε σήμερα την ακύρωση των πτήσεών της από και προς Λονδίνο, Μάντσεστερ, Μόναχο, Άμστερνταμ και Παρίσι.

Η Thai Airways, ο εθνικός αερομεταφορέας της Ταϊλάνδης, ανακοίνωσε την ακύρωση περίπου 10 πτήσεών της προς τη Νορβηγία, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Γαλλία.

Συνολικά είκοσι πτήσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Ευρώπης ακύρωσαν και οι ιαπωνικές Japan Airlines και Nippon Airways: από Τόκιο προς Παρίσι, Άμστερνταμ, Λονδίνο, Μιλάνο και Φρανκφούρτη, με τις οποίες είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν περίπου 2.300 επιβάτες.

Προς το παρόν, μόνο οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αρχίζει να αποκαθίσταται η εναέρια κυκλοφορία, καθώς σταδιακά ανοίγει ο εναέριος χώρος της Σουηδίας, αρχής γενομένης από τις βόρειες περιοχές.

Ειδικοί ηφαιστειολόγοι προειδοποιούν ότι τα προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία από το ηφαιστειακό νέφος μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και έξι μήνες, εάν συνεχιστούν οι εκρήξεις του ηφαιστείου. Πάντως και τα μέχρι στιγμής προκληθέντα προβλήματα έχουν σημαντικότατο οικονομικό αντίκτυπο στις αεροπορικές εταιρείες, πολλές από τις οποίες έχουν πληγεί σοβαρότατα από την οικονομική κρίση.

Αρκετά προβλήματα όμως και στις πτήσεις από Αθήνα. Για σήμερα ακυρώθηκαν μέχρι στιγμής πάνω από 15 πτήσεις.

Το 50% των πτήσεων μεταξύ ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών αναμένεται ότι θα ματαιωθούν σήμερα σύμφωνα με εκτίμηση της Eurocontrol. Ο εναέριος χώρος της Βρετανίας θα παραμείνει κλειστός, στο μεγαλύτερο μέρος του, τουλάχιστον μέχρι τις 15:00 (ώρα Ελλάδας). Θα επιτραπεί να πραγματοποιηθούν μόνο πτήσεις έκτακτης ανάγκης και, ενδεχομένως, ορισμένες πτήσεις από τη Βόρεια Ιρλανδία και τα Δυτικά Νησιά προς και από τη Γλασκόβη, το Εδιμβούργο και το Πρέστγουικ.

Από την μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας έγινε γνωστό ότι το νέφος έφτασε στα βόρεια της χώρας και γύρω στις 03:00 το πρωί αναμένεται ότι θα καλύψει τον ουρανό πάνω από το Παρίσι και το Λουξεμβούργο.

Η  στάχτη κινείται προς τη Βρετανία
Η στάχτη κινείται προς τη Βρετανία

Από το μεσημέρι της Πέμπτης έχουν προκληθεί μεγάλα προβλήματα στις αερομεταφορές, ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες αφού οι πτώσεις ματαιώνονται η μια μετά την άλλη και οι εναέριοι χώροι των κρατών κλείνουν.

Η Σουηδία αποφάσισε κι αυτή να κλείσει τον εναέριο χώρο της. Το σύνολο του εναέριου χώρου της Σουηδίας θα κλείσει σταδιακά έως τις 23:00 ώρα Ελλάδος.

Η British Airways ανακοίνωσε σήμερα την ακύρωση όλων των πτήσεών της ως το νωρίτερο αύριο το πρωί. Έως τις 08:00 το πρωί της Παρασκευής θα μείνει κλειστός και ο εναέριος χώρος της Βρετανίας, ενώ στο αεροδρόμιο του Χίθροου, το πλέον πολυσύχναστο παγκοσμίως, δε θα πραγματοποιείται καμία πτήση μέχρι νεοτέρας.

Στη Γαλλία ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις που θα αναχωρούσαν από το παρισινό αεροδρόμιο του Σαρλ Ντε Γκωλ με προορισμό το Λονδίνο, τη Σκοτία, την Κοπεγχάγη και το Όσλο. Κλειστό θα παραμείνει μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και το έτερο αεροδρόμιο της γαλλικής πρωτεύουσας, το Ορλί. Η Air France ακύρωσε όλες τις πτήσεις της από και προς το Παρίσι έως το πρωί της Παρασκευής.

Στη Γερμανία, περίπου 140 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το πρώτο της χώρας και το τρίτο στην Ευρώπη. Πρόκειται για πάνω από το 10% της ημερήσιας κυκλοφορίας. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να υπάρξει μερικό κλείσιμο του εναέριου χώρου.

Η ισπανική αεροπορική αρχή Aena αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωσή της ότι τουλάχιστον 122 πτήσεις που θα αναχωρούσαν από την Ισπανία για τη βόρεια Ευρώπη ακυρώθηκαν. Πρόκειται για 122 πτήσεις προς τη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Στο Βέλγιο ο εναέριος χώρος της χώρας θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον ως το απόγευμα της Παρασκευής. Σταδιακά θα κλείσει ο εναέριος χώρος στην Ολλανδία, ενώ η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol αναμένει το κλείσιμο των εναέριων χώρων της ανατολικής Δανίας, της νότιας Σουηδίας, της Ιρλανδίας, του Άμστερνταμ, του Ρότερνταμ και των Βρυξελλών. Εξαιρείται ο εναέριος χώρες άνωθεν του ωκεανού. Στην Πολωνία, ο εναέριος χώρος έκλεισε μέχρι νεοτέρας.

Και η δημόσια εταιρεία που διαχειρίζεται τα φινλανδικά αεροδρόμια Finavia ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου στο βόρειο τμήμα της Φινλανδίας λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί για την εναέρια κυκλοφορία το γιγάντιο νέφος στάχτης.Στην ακύρωση 635 πτήσεων λόγω του κλεισίματος διαφόρων ευρωπαϊκών αεροδρομίων προχώρησε και η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS.

Η ακύρωση πτήσεων λόγω της στάχτης εκτίναξε τις πωλήσεις εισιτηρίων για το δρομολόγιο Βρυξέλλες-Λονδίνο της υποθαλάσσιας σιδηροδρομικής γραμμής στη Μάγχη, της Eurostar. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που το προσωπικό της Eurostar ζήτησε από τους ταξιδιώτες να μην πηγαίνουν στον τερματικό σταθμό στις Βρυξέλλες αν δεν έχουν προμηθευτεί ήδη εισιτήριο.

Οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύσουν ως την Παρασκευή 15:00 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα βέβαια με τη Eurocontrol τα προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία μπορεί να διαρκέσουν άλλες 48 ώρες αλλά αυτό εξαρτάται από τον τρόπο που θα εξελιχθεί το σύννεφο της ηφαιστειακής στάχτης από την Ισλανδία.

Την ίδια στιγμή, οι υγειονομικές αρχές της Νορβηγίας βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ηφαιστειακή στάχτη στην υγεία των πολιτών. Η κύρια ανησυχία τους, όμως, είναι η αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας.

Το νορβηγικό Ινστιτούτο για την ατμοσφαιρική έρευνα έχει καταγράψει τα υψηλά επίπεδα μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα, αλλά οι κίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων είναι περιορισμένοι. Υπάρχει βέβαια περίπτωση να υπάρξουν ορισμένα προβλήματα στην αναπνοή.

Άμεσο πρόβλημα αποτελεί το κλείσιμο του εναέριου χώρου, καθώς τα εννέα αεροσκάφη και τα δώδεκα ελικόπτερα για την βοήθεια παραμένουν καθηλωμένα. Η Νορβηγία θα συνεργαστεί με τη Σουηδία και τη Φινλανδία προκειμένου να επιτευχθεί η γρήγορη εκκένωση από την ξηρά μεταξύ των τριών χωρών.

Κλειστό το Χίθροου. Το σύνολο των αεροδρομίων της Σκωτίας έχει κλείσει (Αμπερντιν, Εδιμβούργο, Γλασκόβη), καθώς και το αεροδρόμιο του Μπέλφαστ, στη Βόρεια Ιρλανδία. Πτήσεις ματαιώθηκαν επίσης στα αεροδρόμια της βόρειας Αγγλίας (Μάντσεστερ, Λίβερπουλ και Νιούκαστλ) , καθώς και στο αεροδρόμιο του Μπέρμινχαμ.

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες από τα σπίτια τους καθώς επίκειται έκρηξη του ηφαιστείου και πληθαίνουν οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: