Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Η Ford πούλησε τη Volvo στην κινέζικη Geely..!



Για 1,8 δισ δολάρια υπέγραψε η κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία Geely την εξαγορά της Volvo με τη Ford. Η συμφωνία που είχε ανακοινωθεί από τον Δεκέμβριο είναι η μεγαλύτερη διεθνής εξαγορά κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας και όπως τόνισε ο πρόεδρος της Geely, αποτελεί τη λυδία λίθο για το μέλλον της εταιρίας.

Η ζημιογόνος Volvo είχε προωθηθεί για πώληση από το 2008 όταν η Ford αποφάσισε την πώληση μιας σειράς επώνυμων εταιριών. Θυμίζουμε πως η Jaguar και η Land Rover στη Βρετανία είχαν ήδη πωληθεί στην ινδική Tata Motors.

Η Ford ελπίζει πως με την πώληση αυτή θα ξεπληρώσει τα χρέη της και θα επικεντρωθεί στις κεντρικές της μάρκες μετά από μία ιδιαίτερα σκληρή περίοδο για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Η συμφωνία συνιστά μία ζημία για την Ford που είχε αγοράσει την Volvo το 1999 έναντι 6,5 δισ δολάρια.

Η Geely έχει δεσμευθεί να διατηρήσει την Volvo σαν μία ξεχωριστή εταιρία με το αρχηγείο της στην Σουηδία. Μεγάλο μέρος της μεταποιητικής της δραστηριότητας, ωστόσο, αναμένεται να πραγματοποιείται στην Κίνα με την παραγωγή αυτοκινήτων Volvo για τους κινέζους καταναλωτές.

Οι αναλυτές θεωρούν καλή την συμφωνία για την Volvo, καθώς αγωνιζόταν να κάνει πωλήσεις και είχε να πετύχει κέρδη από το 2005. Αυτό σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην κινεζική αγορά, στην οποία τώρα έχει πρόσβαση και η οποία πέρσι ξεπέρασε τις ΗΠΑ σαν η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο. Πάνω από 13 εκατομμύρια αυτοκίνητα πωλήθηκαν πέρσι στην Κίνα, μία αύξηση 50% έναντι του προηγούμενου έτους.

Η Geely ισχυρίζεται πως αναμένει ετήσιες πωλήσεις 400.000 στην Κίνα φέτος. Οι διεθνείς της πωλήσεις όμως είναι ελάχιστες και η εταιρία σκοπεύει να επωφεληθεί από την συμφωνία διεισδύοντας έτσι στην ευρωπαϊκή αγορά.

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: