Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Αισιοδοξία σημαίνει υγεία..!



Σκεφτείτε αισιόδοξα και παραμείνετε υγιείς! Αυτό τουλάχιστον συνιστούν Βρετανοί επιστήμονες, καθώς όπως ανακάλυψαν, η θετική σκέψη διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε φόρμα.

Η Σούζαν Σέγκερστρομ και η ομάδα της παρακολούθησαν την πορεία της υγείας ομάδας φοιτητών επί έναν χρόνο και διαπίστωσαν ότι τις περιόδους που εκείνοι αισθάνονταν περισσότερο αισιόδοξοι το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρούσε καλύτερα σε τυχόν προκλήσεις. Κατέληξαν έτσι στο συμπέρασμα ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου ανθρώπου μπορεί να αντιδρά διαφορετικά, ανάλογα με την ψυχολογική φάση που διανύει.

«Νομίζω ότι όταν οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο αισιόδοξοι για μια συγκεκριμένη, σημαντική πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν, είναι λιγότερο επιρρεπείς σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όπως οι ιώσεις. Αντίθετα, όταν αισθάνονται απαισιόδοξοι είναι περισσότερο επιρρεπείς», εξηγεί η Σέγκερστρομ.

Η επιστήμονας, ωστόσο, επισημαίνει ότι ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό παραμένει άλυτο μυστήριο. «Οταν οι άνθρωποι ένιωθαν περισσότερο αισιόδοξοι, είχαν πιο θετικά συναισθήματα και αυτό έπαιζε σίγουρα ρόλο στο αποτέλεσμα» υποστηρίζει η ειδικός. Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι το νευροβιολογικό αποτέλεσμα των θετικών συναισθημάτων ανιχνεύεται δυσκολότερα συγκριτικά με αυτό των αρνητικών.

Η ομάδα της Σέγκερστρομ επιστράτευσε εκατόν είκοσι τέσσερις πρωτοετείς φοιτητές Ιατρικής και μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους τούς έδωσε να συμπληρώσουν πέντε ερωτηματολόγια και τους υπέβαλε σε ισάριθμα τσεκάπ. Ο βαθμός αισιοδοξίας του κάθε φοιτητή καταγραφόταν μέσω των ερωτηματολογίων, ενώ ο βαθμός ανοσίας του προέκυπτε από την αντίδρασή του στον ανενεργό ιό παρωτίτιδας ή τη μυκητίαση, που εισάγονταν στον οργανισμό του με ένεση. Τα δύο αυτά κοκτέιλ πυροδοτούσαν μια κυτταρική αντίδραση του ανοσοποιητικού που εκδηλωνόταν με ένα μικρό εξόγκωμα στο σημείο της ένεσης. Μετρώντας το εξόγκωμα, οι ειδικοί μπορούσαν να υπολογίσουν τον βαθμό αντίδρασης του ανοσοποιητικού. Γνωρίζοντας παράλληλα σε τι ψυχική διάθεση ήταν ο εκάστοτε φοιτητής τη δεδομένη χρονική στιγμή, ήταν σε θέση να εξάγουν τα συμπεράσματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: