Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

«Νίκη για το μέλλον του διαδικτύου», τερματίζεται η διαμάχη ΕΕ - Microsoft

Μετά από μια σκληρή δεκαετή διαμάχη, οι ευρωπαϊκές Αρχές Ανταγωνισμού κατέληξαν σε συμφωνία με την Microsoft, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε, κρίνει ικανοποιητικές τις δεσμεύσεις της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρίας ότι οι χρήστες στην Ευρώπη θα μπορούν πια να επιλέγουν ελεύθερα το πρόγραμμα πλοήγησης στο διαδίκτυο ("φυλλομετρητή" - browser).

Η δεσμευτική συμφωνία επιτρέπει στους Ευρωπαίους χρήστες που αγοράζουν νέους υπολογιστές με το νέο λειτουργικό σύστημα Windows 7 της Microsoft (αλλά και όσους "τρέχουν" τα παλαιότερα λειτουργικά Windows XP και Vista), να επιλέγουν αν θέλουν να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα Internet Explorer της Microsoft ή κάποιο εναλλακτικό ανάλογο πρόγραμμα από άλλη εταιρία (π.χ. Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Apple Safari κ.α.).

Οι χρήστες θα μπορούν να εγκαθιστούν και να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε εναλλακτικό πρόγραμμα πλοήγησης (browser) θέλουν και, αντίστοιχα, να απενεργοποιούν τον Internet Explorer, αν το επιθυμούν. Μια σχετική "οθόνη επιλογής" (μέσω του μηχανισμού Windows Update) θα ενημερώνει αρχικά τους χρήστες για τις επιλογές τους και θα τους παρουσιάζει έναν κατάλογο με "φυλλομετρητές" από όπου θα επιλέγουν αυτόν που προτιμούν. Η επιλογή θα δίνεται ακόμα και στους χρήστες των παλαιότερων εκδόσεων των Windows. Οι κατασκευαστές υπολογιστών θα μπορούν επίσης να εγκαθιστούν ανταγωνιστικούς διαδικτυακούς φυλλομετρητές, να τους ρυθμίζουν ως προεπιλεγμένους φυλλομετρητές και να απενεργοποιούν τον Internet Explorer.

Η απόφαση, που θα ισχύει για πέντε χρόνια, "αποτελεί ένα Χριστουγεννιάτικο δώρο για εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους", δήλωσε η αρμόδια επίτροπος ανταγωνισμού Νέλι Κρόες σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόσθεσε ότι "η απόφαση αυτή θα είναι προς όφελος εκατομμυρίων Ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον διαδικτυακό φυλλομετρητή τους.

Η επιλογή αυτή θα επιτρέψει στους χρήστες να εμπλουτίσουν την εμπειρία τους γύρω από το Διαδίκτυο, αλλά και θα λειτουργεί ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις που δημιουργούν φυλλομετρητές, ώστε να καινοτομούν και να προσφέρουν καλύτερους φυλλομετρητές στο μέλλον".

Η απόφαση καλύπτει τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δηλαδή τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς επίσης την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν.

"Νίκη για το μέλλον του διαδικτύου" χαρακτήρισε την απόφαση η νορβηγική εταιρία λογισμικού Opera που είχε πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις κατά της Microsoft, κατηγορώντας την ότι "πνίγει" τον ανταγωνισμό. Τυχόν αποτυχία συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Microsoft θα είχε οδηγήσει στην επιβολή νέων τεράστιων προστίμων κατά της αμερικανικής πολυεθνικής. Σε ανακοίνωσή της η Microsoft εξέφρασε την ικανοποίησή της επειδή λύνονται μακρόχρονα νομικά ζητήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτός από τους "φυλλομετρητές", η Microsoft δεσμεύτηκε για την πλήρη διαλειτουργικότητα (interoperability) των κυριότερων προϊόντων λογισμικού της (Office, Exchange, Server κ.α.) με προϊόντα και τεχνολογίες άλλων εταιριών, ώστε να μην εμποδίζονται τα τελευταία να λειτουργούν σωστά σε έναν υπολογιστή που "τρέχει" Windows και τα άλλα πακέτα λογισμικού της Microsoft.

H αμερικανική εταιρία -που έκανε λόγο για σημαντικά βήματα που "απαιτούν σημαντικές αλλαγές στο εσωτερικό της εταιρίας"- δεσμεύτηκε ότι θα παρέχει κάθε δυνατή τεχνική διευκόλυνση σε άλλες εταιρίες και φορείς ανάπτυξης λογισμικού (και στην κοινότητα του ανοικτού λογισμικού), ώστε τα προϊόντα τους να συνεργάζονται σωστά με το λογισμικό της Microsoft.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κατηγορήσει την Microsoft για παράβαση των κανόνων για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (άρθρο 102 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΣΛΕΕ), καθώς η αμερικανική εταιρία θεωρήθηκε ότι καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά λειτουργικών συστημάτων με την αλληλένδετη πώληση Internet Explorer και Windows. Κατά την Επιτροπή, η αλληλένδετη αυτή πώληση παρείχε στη Microsoft ένα τεχνητό διανεμητικό πλεονέκτημα, το οποίο δεν σχετίζεται με τα προτερήματα του προϊόντος της που είναι εγκατεστημένο στο 90% και πλέον των προσωπικών υπολογιστών.

Αν αθετήσει η Microsoft τις δεσμεύσεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να της επιβάλει πρόστιμο έως 10% στον συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών της, χωρίς να είναι υποχρεωμένη να αποδείξει την ύπαρξη παράβασης των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Μία ρήτρα στις δεσμεύσεις επιτρέπει στην Επιτροπή να τις επανεξετάσει έπειτα από δύο έτη. Η Microsoft θα υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στην Επιτροπή, αρχίζοντας εντός ενός εξαμήνου, σχετικά με την εφαρμογή των δεσμεύσεων και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, θα προσαρμόζει την Οθόνη Επιλογών κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: