Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της The New York Times και του CBS News, δείχνει ότι το αμερικανικό όνειρο έχει αρχίζει να ξεθωριάζει και πλέον επικρίνεται από τα δικά του άνεργα παιδιά, που υπολογίζονται πια σε 10% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 708 ανέργων, από τις 5-10 Δεκεμβρίου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αμερικάνικη κοινωνία ασκεί τεράστιες ψυχολογικές πιέσεις όταν κάποιος αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, με αποτέλεσμα σχεδόν οι μισοί από τους άνεργους να πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος.
Περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι έχουν λάβει τα επιδόματα ανεργίας, ωστόσο το 61% τονίζει ότι το ποσό δεν ήταν αρκετό για την κάλυψη των αναγκών τους, με αποτέλεσμα πάνω από 50% να αναγκάζονται να καταφύγουν στον δανεισμό από συγγενείς και φίλους.
Εν τω μεταξύ, 1 στους 5 δηλώνει ότι έχει δεχτεί τροφή από μία κερδοσκοπική οργάνωση ή κάποιο θρησκευτικό ίδρυμα. Περίπου 1 στους 4, σιτίζονται με κουπόνια, ενώ περισσότεροι από τους μισούς έχουν περιορίσει στο μισό τις δαπάνες τους για αγαθά.
Ακόμη, το ¼ των ερωτηθέντων έχουν χάσει το σπίτι τους ή κινδυνεύουν να το χάσουν, ενώ επτά στους δέκα χαρακτηρίζουν την οικονομική κατάσταση της οικογένειας τους από κακή έως πολύ κακή. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν έχουν ασφάλεια υγείας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα υψηλό το κόστος της ιατρικής περίθαλψης.
«Έχασα τη δουλεία μου και όλα κατέρρευσαν», λέει η 38χρονη Vicky Newton, μια χωρισμένη μητέρα, η οποία εργαζόταν σε μια εταιρεία ασφάλισης. «Προσπαθώ συνέχεια, αγωνίζομαι και δεν είμαι σε θέση να πληρώσω τους λογαριασμούς μου, το ενοίκιο μου, τελικά χάνω την υπερηφάνεια μου. Πήρα κουπόνια φαγητού για να ταϊσω την κόρη μου», δηλώνει απογοητευμένη. Η Vicky Newton, εγκατέλειψε το σπίτι της, το καλοκαίρι. Σήμερα ζει σε ένα σπίτι, το οποίο πληρώνει ο πατέρας της.
Όπως αποδεικνύεται από την έρευνα, οι άνεργοι έχουν επηρεαστεί και ψυχολογικά. Σχεδόν οι μισοί πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος. Το 55% πάσχει από αϋπνία ενώ 4 στους 10 τονίζουν ότι η συμπεριφορά τους έχει αλλάξει και προς τα παιδιά τους. Οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, αλλά και αυτές ανάμεσα στους φίλους αποτελούν μέρος της καθημερινότητας.
«Τα πάντα επηρεάστηκαν», δηλώνει Colleen Klemm, 51 ετών, από το North Lake. Ο Colleen Klemm εργαζόταν ως διευθυντής σε μια εταιρεία διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων, αλλά από τον περασμένο Νοέμβριο είναι άνεργος. «Όλες οι σχέσεις επηρεάζονται. Η αυτοπεποίθηση χάνεται, νιώθεις ότι δεν είσαι πλέον παραγωγικός».
Η 29χρονη Tammy Linville, έχασε τη δουλειά της πριν από ενάμιση χρόνο. Άρχισε να επισκέπτεται έναν ιατρό, όμως πρόσφατα το αμάξι της χάλασε και καθώς δεν είχε χρήματα να το επισκευάσει, οι επισκέψεις ελαχιστοποιήθηκαν. «Έχουμε δύο μικρά παιδιά και κάνουμε οικονομία για τις πάνες. Σκέφτομαι συνέχεια τις οικονομικές μας δυσκολίες. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε»
Οι περισσότεροι από τους ανέργους φοβούνται τον κοινωνικό αποκλεισμό, με αποτέλεσμα σχεδόν οι μισοί να ντρέπονται να δηλώσουν ότι είναι άνεργοι. Αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι φαίνεται να αναθεωρούν το μέλλον τους.
Συγκεκριμένα πάνω από το 40% δηλώνουν ότι έχουν μετακινηθεί ή σκέπτονται να μετακινηθούν σε άλλη περιοχή της χώρας που έχει περισσότερες θέσεις εργασίας, ενώ 2 στους 3 μελετούν το ενδεχόμενο να μεταπηδήσουν σε άλλο επαγγελματικό κλάδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι 44% των ερωτηθέντων ακολουθεί το δρόμο της επανεκπαίδευσης.
Ο 31χρονος Joe Whitlow, από το Nashville, δούλευε ως μηχανικός σε ένα κατάστημα μέχρι που τον Αύγουστο έκλεισε. Αρχικά, σκέφτηκε να οδηγηθεί στην επανεκπαίδευση αλλά η απώλεια εισοδήματος αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τα πάντα.
Σήμερα, ο Joe Whitlow έγινε δεκτός σε ένα τοπικό κολέγιο και σχεδιάζει να ασχοληθεί με τη λογιστική. «Όταν όλα πηγαίνουν στραβά, δεν έχεις πολλές επιλογές, απλά επιλέγεις το λιγότερο επώδυνο»
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 26% των ανέργων επιρρίπτουν ευθύνες για την κατάσταση τους στον πρώην πρόεδρο George W. Bush, 12% τις τράπεζες, 8% στους πολιτικούς, 8% στο άνοιγμα των θέσεων εργασίας του εξωτερικού, ενώ 3% κατηγορεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Ωστόσο, σχετικά με τις κινήσεις του προέδρου για την καταπολέμηση της ανεργίας, οι άνεργοι εμφανίζονται διχασμένοι με το 47% να τις εγκρίνουν και το 47% να τις αποδοκιμάζει.
Τέλος, 39% των ερωτηθέντων είναι αισιόδοξο για το μέλλον του προβλέποντας βελτίωση, το 36% πιστεύει ότι η κατάσταση θα μείνει ίδια, και 22% εμφανίζονται απαισιόδοξοι, δηλώνοντας ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
tvxs
Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009
Το αμερικανικό όνειρο: ..... Σε απόγνωση οι άνεργοι στις ΗΠΑ.!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Εδώ τα καλά τοξικά συστήματα.
πιστεύω οτι το προβλημά ειναι μεγαλύτερο.Ζούμε σε εποχές μετάβασης προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο...
Δημοσίευση σχολίου