Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Τουρκία: Νεκροί Κούρδοι διαδηλωτές από πυρά πολιτών

news-turkey-kurds-dead

Νεκροί από πυρά πολιτών έπεσαν δύο Κούρδοι διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την απαγόρευση του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) στην πόλη Μους της νοτιανατολικής Τουρκίας.

Το εν λόγω κόμμα τέθηκε στην παρανομία εξαιτίας κατηγοριών που το συνδέουν με το ΡΚΚ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τους διαδηλωτές σκότωσε με χρήση όπλου καταστηματάρχης της περιοχής, ενώ δεν έχει αποκαλυφθεί η ταυτότητα του.

Η επίσημη τουρκική εκδοχή των γεγονότων κάνει λόγο για απροκάλυπτη επίθεση των διαδηλωτών εναντίον καταστήματος με πέτρες και βόμβες μολότοφ και για «αντεπίθεση» του καταστηματάρχη με όπλο τύπου καλάσνικοφ.

Παρόλα αυτά, τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν πληροφορίες για δράση παρακρατικών που μοίραζαν χρήματα και όπλα σε πολίτες της Μους ζητώντας τους να πυροβολήσουν κατά των διαδηλωτών.

Θέση για τα γεγονότα πήρε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που τάχθηκε κατά της απαγόρευσης πολιτικών κομμάτων. Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «δεν παρανομούν τα πολιτικά κόμματα. Την παρανομία την κάνουν φυσικά πρόσωπα και θα πρέπει να καταδικάζονται αυτά και όχι τα κόμματα. Διότι εσείς μπορείτε να κλείνετε ένα κόμμα, αλλά στη συνέχεια ιδρύεται ένα άλλο και με τις αποφάσεις αυτές δεν μπορούμε να πούμε ότι γίνονται βήματα θετικά από πλευράς Δημοκρατίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: