- Aντίθετα από οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό, τα μωρά των δελφινιών γεννιούνται με την ουρά πρώτα.
- Τα δελφίνια έχουν πολύ μικρή αίσθηση της μυρωδιάς.
- Ένα δελφίνι μητέρα θα μείνει με το μωρό της για δύο έως τρία έτη.
- Τα δελφίνια, όπως οι αγελάδες, έχουν δύο στομάχια -- ένα για την αποθήκευση των τροφίμων και ένα για την αφομοίωση τους.
- Μερικά δελφίνια είναι γνωστά για τις βουτιές τους τόσο βαθιά μέχρι και 1.000 πόδια (= 305 μέτρα).
- Το ραχιαίο πτερύγιο ενός δελφινιού είναι τόσο διακριτικό όσο το πρόσωπο ενός ανθρώπου.
- Μερικά είδη δελφινιών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι 25 μίλια την ώρα ( περίπου 46,5 χλμ) για μεγάλες χρονικές περιόδους, περισσότερο από τρεις φορές γρηγορότερα από τους καλύτερους ανθρώπινους κολυμβητές.
- Στις άγριες περιοχές, τα δελφίνια μπορούν να ζήσουν μέχρι 50 χρόνια, αν και η μέση ηλικία είναι 17 έτη.
- Μερικά δελφίνια μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους μέχρι και 30 λεπτά, ενώ άλλα πρέπει να αναπνεύσουν κάθε 20 δευτερόλεπτα.
- Χάρη σε έναν πολύ ευαίσθητο αμφιβληστροειδή που συλλέγει αποτελεσματικά το φως, ένα δελφίνι μπορεί να δει επίσης κάτω από το νερό το ίδιο καλά όσο και επάνω από αυτό.
- Ο εγκέφαλος ενός δελφινιού, σε σχέση με το μέγεθος του σώματός του, είναι μεγαλύτερος από τους εγκεφάλους των χιμπατζών και των μεγάλων πίθηκων.
- Ένα ενήλικο δελφίνι μπορεί να καταναλώσει 30 λίβρες (περίπου 12 κιλά) ψαριών ή και περισσότερο μέσα σε μία ημέρα.
- Τα δελφίνια καταπίνουν ολόκληρα τα ψάρια, παρά τα 100 δόντια στα στόματά τους. Τα δόντια χρησιμοποιούνται για να πιάσουν το θήραμα.
- Τα δελφίνια μπορούν να πηδήσουν τόσο ψηλά, μέχρι και 20 πόδια (= 6 μέτρα) από το νερό.
- Το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας δελφινιών είναι η φάλαινα "δολοφόνος", η οποία μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 30 πόδια ( περίπου 9,2 μέτρα).
- Το δέρμα ενός δελφινιού είναι εξαιρετικά λεπτό και εύκολα τραυματιζεται από τις τραχιές επιφάνειες -- σαν το ανθρώπινο δέρμα.
- Το μεγαλύτερο από τα δελφίνια του γλυκού νερού είναι το boto, που βρίσκεται στον Αμαζόνιο. Μπορεί να φτάσει τα 10 πόδια (3 μέτρα)σε μήκος.
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009
Αυτό το ξέρατε;;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου