Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Ο απολογισμός του "έργου" της ΕΛ.ΑΣ. από τη χθεσινή πορεία!!



Δέκα άτομα οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα, τα οποία συνελήφθησαν χθες κατά τη διάρκεια της πορείας για το Πολυτεχνείο και των επεισοδίων, που σημειώθηκαν αμέσως μετά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι έξι από αυτούς συνελήφθησαν στην οδό Σπύρου Τρικούπη και στην Μπουμπουλίνας, για επίθεση με μολότοφ και πέτρες εναντίον αστυνομικών της ομάδας "Δέλτα", ενώ στη συνέχεια μπήκαν σε πολυκατοικίες για να κρυφτούν, όταν καταδιώχτηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Για το λόγο αυτό, κατηγορούνται για διατάραξη οικιακής ειρήνης και απόπειρα σωματικών βλαβών. Ένας συνελήφθη στην οδό Γενναδίου, γιατί είχε μια σιδηρογροθιά και δήλωσε μέλος της Χρυσής Αυγής (είναι σεσημασμένος για κλοπές και ναρκωτικά) και ένας ακόμα που συνελήφθη νωρίτερα στην οδό Ακαδημίας, γιατί είχε επάνω του μία μολότοφ, σπίρτα, μάσκα και μία κροτίδα. (Και ως Χρυσαυγήτης αφαίθηκε ελεύθερος και θα ξανα αφαιθεί)

Οι άλλοι δύο συνελήφθησαν αργότερα, γιατί κατά την προσαγωγή τους, ο ένας αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του και να υποβληθεί σε δακτυλοσκοπικό έλεγχο και ο δεύτερος γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε δικαστική απόφαση.

Συνολικά προσήχθησαν 292 άτομα, εκ των οποίων τα 290 αφέθηκαν ελεύθερα.


Μετά την άφιξη του κύριου όγκου της πορείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, το μπλοκ των αντιεξουσιαστών συνέχισε προς τη ΓΑΔΑ. Η κατάσταση έξω από τη ΓΑΔΑ ήταν τεταμένη. Αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν εκατοντάδες διαδηλωτές στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Σπ. Τρικούπη, τους οποίους γρονθοκόπησαν δίχως έλεος ανάγκασαν να καθίσουν στο πεζοδρόμιο και τους εξέταζαν έναν έναν.

Συνολικά οι τραυματίες από τη χθεσινή πορεία ξεπερνούν τους 15!

Νωρίτερα, πάλι έξω από τη ΓΑΔΑ, σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ αντρών της ομάδας Δέλτα και μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ένταση επικράτησε και στα Εξάρχεια, όπου έπεσαν δύο βόμβες μολότοφ. Αστυνομικοί περικύκλωσαν περίπου 100 άτομα και δεν τους επέτρεπαν να αποχωρήσουν από την πλατεία. Δέκα από αυτούς προσήχθησαν.

Μικρές φωτιές έκαιγαν στην πλατεία, ενώ πραγματοποιήθηκαν ρίψεις κρότου λάμψης και δακρυγόνα.

Στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Μεταξά μαζεύτηκαν κάτοικοι των Εξαρχείων, με το αίτημα να αποχωρήσει η αστυνομία από την περιοχή, καθώς σχεδόν κανένας αστυνομικός δε φέρει διακριτικά.

Νωρίτερα, είχε φτάσει στην πρεσβεία των ΗΠΑ η κεφαλή της πορείας, στην οποία βρίσκονταν τα μέλη του ΔΣ της ΕΦΕΕ, κρατώντας την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Βασικό τους σύνθημα: «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή».

Πραγματοποιήθηκε το συμβολικό πέρασμα της σημαίας πίσω από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ ακούστηκε και το "Πότε θα κάνει ξαστεριά".

Ακολούθησε ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, και οι φοιτητικοί σύλλογοι με επικεφαλής το πανό του ΕΜΠ, όπου αναγράφονταν τα βασικά αιτήματα των φοιτητών και η παρότρυνση «Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία».

Οι διαδηλωτές είχαν κάνει ολιγόλεπτη στάση στο Σύνταγμα, όπου το Νοέμβριο του 1980 σκοτώθηκαν οι Κουμής και Κανελλοπούλου. Μεταξύ της κεφαλής και των υπόλοιπων μπλοκ υπήρξε μεγάλο κενό. Το μπλοκ των ΚΚΕ, ΚΝΕ και ΠΑΜΕ αποκόπηκε νωρίτερα από την υπόλοιπη πορεία και σταμάτησε επί της οδού Πανεπιστημίου.

Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν ήταν το "Είμαστε η γενιά των 700, ας γίνουμε ο εφιάλτης των 300".

Μικρής έκτασης επεισόδιο προκλήθηκε πριν από το Χίλτον μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, με αποτέλεσμα τη ρίψη ενός δακρυγόνου και μίας χειροβομβίδας κρότου λάμψης.

Λίγο πριν από την έναρξη της πορείας, οι διοργανωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην έντονη παρουσία των ΜΑΤ, την οποία χαρακτήρισαν προκλητική. Προχώρησαν μάλιστα σε διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή τους, προκειμένου να ξεκινήσει η πορεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: