Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Ομερτά της Standard & Poor’s για την υποβάθμιση των ΗΠΑ

Μια μυστική επιτροπή που αποτελείται από μισή ντουζίνα άγνωστα στο ευρύ κοινό στελέχη ήταν εκείνη που πήρε την απόφαση η οποία συντάραξε την Ουάσιγκτον, τη Γουόλ Στριτ και τις παγκόσμιες αγορές.

Η επιτροπή αυτή, όπως αποκαλύπτουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», λειτουργεί στα ενδότερα της Standard & Poor's, του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης που υποβάθμισε για πρώτη φορά στην ιστορία την αμερικανική οικονομία. Παρά το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες της απόφασης, ο οίκος κρατά επτασφράγιστο μυστικό το τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων....

Λίγοι ξέρουν κάποιες λεπτομέρειες για τα στελέχη που παίρνουν τις αποφάσεις, εκτός ίσως από υπουργούς Οικονομικών. Η S&Ρ αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν η απόφαση για την υποβάθμιση των ΗΠΑ ήταν ομόφωνη ή να πει ποια στελέχη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ της υποβάθμισης. Ο οίκος δεν αποκαλύπτει καν από πόσα μέλη απαρτίζεται.

Οταν η S&Ρ ρωτήθηκε από τους «Νιου Γιορκ Τάιμς» εάν οι αξιολογητές του οίκου κρύβονται πίσω από τη μυστική αυτή επιτροπή, η εκπρόσωπος του οίκου Κάθριν Μάθις δικαιολόγησε τη μυστικότητα λέγοντας ότι «το κάνουμε αυτό για να διατηρήσουμε την αναλυτική ανεξαρτησία μας, με τον ίδιο τρόπο που οι αρχισυντάκτες των «Νιου Γιορκ Τάιμς» δεν αποκαλύπτουν τις συζητήσεις που γίνονται όταν συσκέπτονται». Η κ. Μάθις ήταν εκπρόσωπος των «Νιου Γιορκ Τάιμς» μέχρι πριν από δύο χρόνια.

Τρία στελέχη όμως φαίνεται ότι συνδέονται με την απόφαση. Αυτά είναι ο Ντέιβιντ Μπιρς, επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της S&P, ο Τζον Τσέιμπερς που βρίσκεται μια θέση κάτω από αυτόν και ο Νίκολα Σουάν, αναλυτής υπεύθυνος για τις αξιολογήσεις των ΗΠΑ, του Καναδά και των Βερμούδων.

Οι τρεις τους έχουν έδρα διαφορετικά μέρη στον κόσμο και έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας τους στην S&P. Περνούν συνήθως τις μέρες τους διαβάζοντας οικονομικά στοιχεία, συζητώντας με επενδυτές και στελέχη οικονομικών επιτελείων των κυβερνήσεων. Εκείνο που ενδιαφέρει τους οίκους στα πλαίσια του ανταγωνισμού μεταξύ τους είναι να αλλάζουν πρώτοι από όλους τις αξιολογήσεις - φτάνει να είναι σωστές. Η εκπρόσωπος της S&P τονίζει ότι όλες οι αναλύσεις βασίζονται στις εκτιμήσεις των αναλυτών και όχι στις πράξεις των ανταγωνιστών τους. Ο 58χρονος Ντέιβιντ Μπιρς είναι γνωστός ως άνθρωπος που υπερασπίζεται με πάθος τις αποφάσεις του οίκου και είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να τεκμηριώσει συγκεκριμένες αξιολογήσεις. Ο 55χρονος Τζον Τσέιμπερς που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη θεωρείται πιο πράος χαρακτήρας από τον Μπιρς, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ που τον έχουν συναντήσει. Ο Τσέιμπερς εμφανίστηκε στην τηλεόραση το Σαββατοκύριακο για να δικαιολογήσει την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο. Ο 38χρονος Νίκολα Σουάν έχει έδρα τον Καναδά και εργαζόταν για το υπουργείο Οικονομικών της χώρας πριν προσληφθεί το 2002 στον οίκο.

Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», την περασμένη Παρασκευή και οι τρεις άνδρες πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για να τους ενημερώσουν για την απόφαση υποβάθμισης. Οταν στελέχη από το οικονομικό επιτελείο του Λευκού Οίκου παρουσίασαν συγκεκριμένες διαφωνίες για την ανάλυση της S&P, τα στελέχη του οίκου δέχτηκαν τις ενστάσεις και είπαν ότι θα ξανασυνεδριάσει η ειδική μυστική επιτροπή των αναλυτών τους. Κανείς εκτός της S&P δεν γνωρίζει τι έγινε κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης και ο ίδιος ο οίκος το κρατά μυστικό. Μερικές ώρες αργότερα, η απόφαση ήταν οριστική: Οι ΗΠΑ έχασαν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ που είχαν για 70 συναπτά έτη.

Από τότε οι τρεις άνδρες και οι συνάδελφοί τους στον οίκο έχουν γίνει προδότες για ορισμένους και ήρωες για κάποιους άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: