Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Στίγκλιτς: Έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ ή ευρωομόλογα

Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC ο Νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς είπε ότι χωρίς τη θέσπιση των ευρωομολόγων το ευρώ θα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει, ενώ υπογράμμισε ότι εάν η Γερμανία δε συμφωνεί, θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος, η έλλειψη δημοσιονομικών περιθωρίων στις χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται περισσότερο από την κρίση χρέους θα εντείνει το πρόβλημα, εκτός και αν βρεθεί λύση.

Ο Στίγκλιτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα υποστεί «σοβαρές συνέπειες» αν οι προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης αποτύχουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι θα ήταν πιο επωφελής για την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος, αν οι Γερμανοί, και όχι μια χρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, αποχωρούσαν από το ευρώ.

«Εάν η Ευρώπη αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει περνά μέσα από κάποιο ταμείο σταθεροποίησης ή ταμείο αλληλεγγύης, με τη μορφή ευρωομολόγων, τα οποία η Γερμανία δεν θέλει, αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να αποχωρήσει» είπε ο τιμηθείς με το Νόμπελ Οικονομίας 2001.

Δεν υπάρχουν σχόλια: