Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Μονόφθαλμος ντετέκτιβ κατά της διαφθοράς

Το ποινικό έγκλημα, ένα τέρας με αμέτρητα πλοκάμια, και η διεφθαρμένη πολιτική εξουσία μπαίνουν στο στόχαστρο του Μεξικανού Πάμπλο Ιγνάσιο Τάιμπο

Σε αυτή την ιστορία για το «παραγοντιλίκι» (έκτη συνολικά στα ελληνικά) με πρωταγωνιστή τον μονόφθαλμο ντετέκτιβ Εκτορ Μπελασκοαράν Σάυν, ο θεμελιωτής του νέου λατινοαμερικανικού αστυνομικού μυθιστορήματος, o Μεξικανός Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ (1949), μας αφηγείται μια ιστορία για το πολυπλόκαμο τέρας του εγκλήματος και της εκτεταμένης διαφθοράς στην πατρίδα του.

«Εχουμε τον ίδιο τον Κάφκα στην πουτάνα Δικαιοσύνη του Μεξικού, εδώ μιλάμε για σκέτο θέατρο του παραλόγου» κραυγάζει η δικηγόρος Μαρισέλα Καλντερόν Γκαλβάν, εξηγώντας μας έτσι από τις πρώτες σελίδες το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο ντετέκτιβ με τη βουβή ευαισθησία που ακολουθεί πιστά το σωκρατικό πρόταγμα «εν οίδα ότι ουδέν οίδα». Για καλό και για κακό όμως έχει χωμένη μέσα στο μπουφάν, κοντά στο σημείο της καρδιάς του, τη θήκη με το σαρανταπεντάρι του. Στο Μεξικό άλλωστε «είσαι ζωντανός από κωλοφαρδία.Εδώ είναι σκέτη κόλαση, βαρβαρότητα», όπως λέει στον πρωταγωνιστή ο δάσκαλος Μεδάρδο Ριβέρα, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται στη φυλακή για έναν φόνο που ποτέ δεν διέπραξε.....

Ο κρατούμενος, που είναι θύμα πλεκτάνης, είναι ηγέτης των απεργών δασκάλων, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει από τον Νότο της χώρας και τις περιοχές των Τσιάπας με σκοπό η φασαριόζικη πορεία τους να καταλήξει στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού. Η επιμονή και οι πολύμορφες κινητοποιήσεις τους- κατασκηνώσεις στην πρωτεύουσα, μπλόκα στους δρόμους, καθιστικές διαμαρτυρίες, επιθέσεις στο πουλημένο συνδικάτο κ.λπ.- έχουν τρελάνει τους τελευταίους δύο μήνες την κυβέρνηση, η οποία έρχεται σε δύσκολη θέση και ψάχνει (μάλλον τον δολιότερο) τρόπο προκειμένου να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο.

Ενα τεράστιο γραφειοκρατικό δίκτυο, όπου το συντεταγμένο κράτος αγκαλιάζεται σε βαθμό κακουργήματος με παρακρατικούς παράγοντες του κοινού Ποινικού Δικαίου, ενοχοποιεί τον δάσκαλο παραποιώντας απροκάλυπτα και θάβοντας σκόπιμα όλες τις μαρτυρίες που κραυγαλέα τον αθωώνουν. Ο Μεδάρδο Ριβέρα, ο οποίος παρωδεί με λεπτό χιούμορ τον Σέρλοκ Χολμς σε κάποια διηγήματα του Κόναν Ντόιλ όπου οι λύσεις των μυστηρίων... παραείναι μυθοπλαστικές, κατηγορείται ότι σκότωσε τον προμηθευτή μπίρας και μαριχουάνας Λούπε Μπάρσενας.

Ο Εκτορ Μπελασκοαράν Σάυν, ο οποίος κατέχει διδακτορικό στο να μπλέκεται σε φαινομενικά ξένες και άσχετες υποθέσεις, αναλαμβάνει να βρει τον υποτιθέμενο νεκρό στα νότια, στην πόλη του Σαν Αντρές. Η μαεστρία του Τάιμπο οδηγεί την πολιτική εξουσία στον δημόσιο και ηθικό εξευτελισμό της. Είναι η τιμωρία της επειδή κατάντησε ένα φτηνό «επάγγελμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: