Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Γ.Παπανδρέου: "Αν πέσει η Ελλάδα θα ακολουθήσουν και άλλοι"


Απειλητικός και με άγριες διαθέσεις εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, καθώς έστειλε ένα "αιχμηρό" μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους, υποστηρίζοντας πως "αν πέσει η Ελλάδα θα ακολουθήσουν και άλλοι."

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους και...



για την αποφυγή της μετάδοσής της στην Ιταλία και την Ισπανία τη Σύνοδο Κορυφής, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη (21/07).

"Οι αγορές λένε ουσιαστικά, αυτό που λέω και εγώ: Ότι η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί, αλλά δεν θα είναι σε θέση να φέρει το βάρος όλης της Ευρώπης και των άλλων προβλημάτων που έχει η Ευρώπη", τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για την ευρύτερη διάσταση της κρίσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "πρέπει να εξετάσουμε τα ευρύτερα ζητήματα. Αν τα spreads αυξηθούν στην Ιταλία και την Ισπανία, αυτό δεν πρόκειται να το λύσει η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας τις δικές της ανεπάρκειες".

"Έχουμε κάνει και κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να θέσουμε σε τάξη τα του οίκου μας", είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:

"Υπάρχουν συγκεκριμένα συστημικά προβλήματα στο ευρώ - όπου έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές πολιτικές δανεισμού και φορολογικής πολιτικής και διαφορετικές ανταγωνιστικότητες των οικονομιών μας - τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε".

Αναφορικά με τα ευρωομόλογα, την έκδοση των οποίων έχει υποστηρίξει, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δημιουργούσαν "ένα αίσθημα ασφάλειας".

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει "άμεσο ενδιαφέρον" των ΗΠΑ για την επίλυση του προβλήματος χρέους της Ευρώπης και ότι η εμπειρία τους από την κρίση χρέους στη Λατινική Αμερική και η συμμετοχή τους στο ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: