Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Επίθεση της Suddeutsche Zeitung στον Σαμαρά: «Ο κερδοσκόπος της κατάρρευσης»

Επίθεση στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, πραγματοποιεί η έγκυρη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, χρησιμοποιώντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς για κορυφαίο πολιτικό μιας χώρας, θεωρώντας ότι τορπιλίζει την επίτευξη συναίνεσης, με σκοπό την άνοδο στην εξουσία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι γερμανικοί Financial Times.

«Ο κερδοσκόπος της κατάρρευσης», είναι ο τίτλος του ολοσέλιδου θέματος που φιλοξενεί στη δεύτερη σελίδα της η εφημερίδα του Μονάχου και στον υπότιτλο σημειώνει: «Ανεύθυνος και εγωπαθής: Ο συντηρητικός αρχηγός της αντιπολίτευσης θέλει την εξουσία πάση θυσία». Το άρθρο συνοδεύεται και από μια μεγάλη φωτογραφία από τη συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά, όπου ο πρώτος φαίνεται να του τείνει το χέρι και ο κ. Σαμαράς να κοιτάζει αλλού....

Η εφημερίδα συνεχίζει, αναφέροντας ότι «ο Αντώνης Σαμαράς μπλοκάρει και σαμποτάρει τη στιγμή που η χώρα του από κοινού με την Ευρώπη θέλει να δει μια κοινή πολιτική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο 60χρονος Σαμαράς κατάφερε τον περασμένο χρόνο να γίνει το σύμβολο ενός ανεύθυνου και εγωιστή πολιτικού άνδρα. Η άρνησή του να στηρίξει το πρόγραμμα περικοπών έχει εντωμεταξύ φέρει σε δύσκολη θέση ακόμα και τους συντηρητικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη».

«Ο κυνισμός του λαϊκιστή Σαμαρά φθάνει τόσο μακριά, ώστε την περασμένη Κυριακή να επιρρίψει στον πρωθυπουργό "ένα όργιο λαϊκισμού" και αυτό διότι ο Γώργος Παπανδρέου σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ εδώ και εβδομάδες καλεί σε μια εθνική συναίνεση. Την Πέμπτη πριν από τη σύνοδο κουφής των Ευρωπαίων ηγετών θα μεταβεί και ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες. Εκεί οι συντηρητικοί πολιτικοί του φίλοι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα τον παρακαλέσουν ακόμα μια φορά. Γιατί, διερωτούνται πολλοί, οι Έλληνες δεν καταφέρνουν αυτό που καταφέρνουν οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί, δηλαδή μια κοινή στάση της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης»;

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Financial Times Deutschland, με το άρθρο τους να έχει τίτλο «Ο αρνητής» και στον υπότιτλο να σημειώνουν: «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγωνίζεται κατά των ξένων υπαγορεύσεων για περικοπές. Ο συντηρητικός πολιτικός δεν έχει όμως να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις. Παρ' όλα αυτά ίσως σήμερα να σημάνει η δική του η ώρα».

Η εφημερίδα γράφει: «Εάν ο Παπανδρέου δεν πάρει σήμερα το βράδυ ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή, ο Σαμαράς θα έχει επιτύχει το στόχο του: πρόωρες εκλογές. Οι συντηρητικοί όμως δεν θα μπορούσαν να κυβερνήσουν μόνοι τους, αλλά θα χρειάζονταν το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου. Τα δυο κόμματα θα είχαν ατέλειωτες συζητήσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις αγορές».

Και η εφημερίδα υπογραμμίζει λίγο παρακάτω: «Εκεί που περισσεύει το πολιτικό ένστικτο λείπει μια ψύχραιμη οικονομική κατανόηση της κατάστασης. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρνουν τη ΝΔ μπροστά από το ΠΑΣΟΚ και ο Σαμαράς βλέπει τον πρωθυπουργικό θώκο να πλησιάζει. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται πρότυπο της διεφθαρμένης πελατειακής πολιτικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: