Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

"Γκέτο" εγκληματικότητας στην "βιτρίνα" της Αθήνας από λαθρομετάστες και ναρκωμανείς - Αθλια η εικόνα

Στον πεζόδροµο της Τοσίτσα η διακίνηση ναρκωτικών γίνεται όλο το εικοσιτετράωρο. Οι χρήστες δεν κρύβονται για να πάρουν τηδόση τους. Τρυπιούνται µέρα µεσηµέρι οπουδήποτε στο σώµα τους, ακόµη και στα γεννητικά όργανα µε τους περαστικούς να γίνονται µάρτυρες.

Διασχίζει την οδό Μπουµπουλίνας για να φτάσει στη δουλειά του και παραδέχεται ότι φοβάται. Η περιοχή γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο όπως διαπιστώνει καθηµερινά ο Μανώλης Καρδάµης, υπεύθυνος ξενοδοχείου, έχει γίνει κέντρο διακίνησης ναρκωτικών και εστία εγκληµατικότητας.

Και από βιτρίνα της πρωτεύουσας για τους επισκέπτες έχει µετατραπεί σε ένα κοµµάτι του αθηναϊκού γκέτο....

Οπως περιγράφει στα «ΝΕΑ», η κατάσταση είναι τραγική. «Η εικόνα που αντικρύζουν οι τουρίστες που επισκέπτονται το Μουσείο είναι αποκρουστική. Χρήστες ναρκωτικών και παράνοµοι µετανάστες που έχουν εγκατασταθεί σχεδόν µόνιµα εδώ έχουν µετατρέψει την περιοχή σε υπαίθρια τουαλέτα, µε αποτέλεσµα να µυρίζει αφόρητα. Καθηµερινά στις 8 το πρωί, ο Δήµος Αθηναίων στέλνει µηχανήµατα και καθαρίζουν. Οπως µου λένε, µέχρι και φάρµακα καθαρισµού ρίχνουν για να διώξουν τη µυρωδιά, αλλά έχει ποτίσει και δεν φεύγει» λέει ο Μανώλης Καρδάµης.

«Δεν αντέχεις να σταθείς εδώ, ούτε για δευτερόλεπτα», συνεχίζει ο Μανώλης Καρδάµης, επισηµαίνοντας πως δεν είναι µόνο η µυρωδιά, αλλά κυρίως ο φόβος. Η αστυνοµία, σύµφωνα µε τους κατοίκους και τους εργαζόµενουςστην περιοχή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου περιορίζεται σε περιπολίες, χωρίς να αποµακρύνουν κανέναν, χωρίς να δίνει καµία πραγµατική λύση.

Τα προβλήµατα τηςπεριοχής δεν περιορίζονται µόνο σε θέµατα καθαριότητας. Η εγκληµατικότητα, επισηµαίνει ο Μανώλης Καρδάµης, αποτελεί µείζον ζήτηµα. Πριν από ελάχιστες µέρες, πελάτης του ξενοδοχείου στο οποίο εργάζεταιέπεσε θύµα ληστείας και ξυλοδαρµού. Ελληνας καθηγητής πανεπιστηµίου, ο οποίος ζει χρόνια στη Γαλλία αλλά επισκέπτεται συχνά τη χώρα, ερχόµενος από την Οµόνοια έπεσε θύµα ξυλοδαρµού. «Κυριολεκτικά τον έσπασαν στο ξύλο, τον έκλεψαν και παραλίγο να του βγάλουν µέχρι και το παντελόνι. Ηρθε εδώγεµάτος αίµατα. Δεν θα ξαναέρθω, µου είπε, είναι επικίνδυνα» αναφέρει ο υπεύθυνος του ξενοδοχείουκαι απαριθµεί ένα - ένα τα περιστατικά των τελευταίων ηµερών. «Σε έναν άλλο πελάτη από την Αγγλία, κατά τις 4 το απόγευµα, την ώρα που κατευθύνονταν προς το ξενοδοχείο µε τη γυναίκα του, ακριβώςέξω από το Πολυτεχνείο, τουςεπιτέθηκαν δύο τύποι προκειµένου να αρπάξουν την καδένα της κυρίας. Τελικά την πήραν, αλλά από τις φωνές της γυναίκας, πήραν είδηση περαστικοί και τους σταµάτησαν» λέει.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επανειληµµένα απευθυνθεί στην Αστυ νοµία. Οπως λένε, ο ρόλος της είναι διακοσµητικός και µέτρα λαµβάνονται µόνο στην οδό Μπουµπουλίνας, έξω από το υπουργείο Πολιτισµού.

Και οι αστυνοµικοί όµως, παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και δύσκολα και οι ίδιοι µπορούν να την αντιµετωπίσουν. Οπως υποστηρίζουν όταν επιχειρούν να διώξουν χρήστες και παράνοµους µετανάστες αυτοί µετακινούνται προς το Πολυτεχνείο, στον χώρο του ασύλου. Οταν αποµακρύνονται οι αστυνοµικοί, αυτοί επιστρέφουν στα σηµεία όπου βρίσκονταν νωρίτερα.

Μάλιστα, αρκετές φορές, χρήστες έχουν απειλήσει µε σύριγγες τόσο διερχόµενους πολίτες όσο και αστυνοµικούς.

Απειρες φορές, όµως, έχει απευθυνθεί στην Αστυνοµία και η διεύθυνση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. «Εχουµε απαυδήσει. Χρόνια τώρα κάνουµε έγγραφα µε λεπτοµέρειες για την κατάσταση τόσο προςτο υπουργείο Πολιτισµού καιΤουρισµού όσο και προς την Αστυνοµία, όµως δεν γίνεται τίποτα ουσιαστικό», κατήγγειλε στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Καλτσάς, διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και πρόσθεσε: «Βελτιώνεται η κατάσταση για δύο - τρεις µήνες και επανέρχεται.

Το µουσείο δεν µπορεί να κάνει κάτι για να αλλάξει η κατάσταση. Είµαστε απελπισµένοι πλέον. Το πρόβληµα πρέπει να λυθεί σε επίπεδο ηγεσίας: να συνεννοηθεί το ΥΠΠΟΤ µε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον ∆ήµο».

Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισµού, πάντως,πηγές διευκρίνιζαν ότι ήδη προωθείται ο συντονισµός των υπηρεσιών για την αντιµετώπισητου προβλήµατος, όπως άλλωστε ζήτησε καιο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη σύσκεψη που αφορούσε τηνασφάλεια στο Κέντρο της Αθήνας Η σπασµένη βιτρίνα του Μουσείου δεν είναι µόνοο πεζόδροµος της Τοσίτσα. Λίγο καλύτεραείναι τα πράγµατα στην δεξιάπλευρά του µουσείου, στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου. Οπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ιδιοκτήτης καταστήµατος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυµία του, «είναι καλύτερα απ’ ό,τιστην Τοσίτσα, αλλά αυτόδεν σηµαίνει πως είναι καλά». Η κατάσταση που επικρατεί τα δύο τελευταία χρόνια στην περιοχή γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη. Αναγκάζεται µάλιστα να κλείνει την επιχείρησή του από τις επτά το απόγευµα για να µην φοβάται, ενώ κρατάει πλέον όλη τη µέρα µόνος του το µαγαζί. Παλαιότερα είχε βοήθεια από τις κόρες του, αλλά τώρα δεν αυτόµπορεί να γίνεται καθώς «δεν είναι περιοχή να µένει µόνη της µία γυναίκα». «Τα περισσότερα περιστατικά σηµειώνονται στην Πατησίωνκαι την Τοσίτσα.

Εδώ, περιορίζονται στο να κλέβουν τσάντες διερχόµενων γυναικών ή να σπάνε αυτοκίνητα». Προσθέτει πως κάθε χρόνο γίνεται χειρότερη η κατάσταση. Θυµάται το 1998, όταν πρωτοάνοιξε το κατάστηµά του. «Ηταν παράδεισος εδώ». Σηµειώνει ότι τα περισσότερα σπίτια στους τριγύρω δρόµους έχουν µετατραπεί από κατοικίες σε γραφεία εταιρειών. «Ακόµα και οι τουρίστες νιώθουν αµέσως τον φόβο. Αν δεν έρθουν οργανωµένα µε το γκρουπ στο Μουσείο, σπανίως θα τους δεις µόνους τους».

«Αν µείνεις εδώ για οκτώ ώρες, τότε θα καταλάβεις»

«ΦΟΒΟΣ υπάρχει διαρκώς», λέειη Υβόννη, η οποία είναι υπάλληλος σε κατάστηµαστην οδόΤοσίτσα. «Αν µείνεις εδώ για οκτώ ώρες, τότε θα καταλάβεις.Ολοι οι υπάλληλοι ερχόµαστε µαζί το πρωί και φεύγουµε µαζί το βράδυ. ∆ιαφορετικά, µόνος δεν κυκλοφορείς», λέει και προσθέτει πως αισθάνεται τυχερή αφούη θέση στο κατάστηµα όπου εργάζεται δεν είναι σταθερή και πιθανότατα σε δύο µήνες θα µεταφερθεί σε άλλη περιοχή.

∆εν είναι λίγοι οι εργαζόµενοι στην περιοχή που θορυβήθηκαν ιδιαίτερα µετά τη δολοφονία του 44χρονου Μανόλη Καντάρη, µερικές εκατοντάδες µέτρα µακρύτερα. «Επιτέλους, ας γίνει κάτι. Εγώ δεν είµαι διατεθειµένος να πεθάνω όπως ο Μανόλης. Αν µου συµβεί οτιδήποτε,θα υπερασπιστώ τον εαυτό µου όπως µπορώ», είπε χαρακτηριστικά επιχειρηµατίας της περιοχής.

Ακριβώς έξω από το κατάστηµα που εργάζεται η Υβόννη έχει στηθεί ένα µικρό παζάρι, στο οποίο µπορεί κανείς να βρει τα πάντα.

«Εδώ επικρατεί χάος», λέει ο 37χρονος µικροπωλητής Αµος απότη Νιγηρία, ο οποίος ήρθε στη χώρα πριν από δύοχρόνια µε τηνελπίδα να µαζέψει χρήµατα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. «Κανείςδεν αγοράζει τίποτα πια», λέει.

Πάντως, εκτός από τη βρωµιά και την εγκληµατικότητα, οι επισκέπτες του Μουσείου έρχονται αντιµέτωποι και µε τιςυψηλές τιµές στους χώρους καφεστίασης. Είναι ενδεικτικό ότι σε καφεστιατόριο κοντά στο Μουσείο η χωριάτικη σαλάτα έχει σκαρφαλώσει στα 13 ευρώ και οφρέντο στα4,80 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: