Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

"Η Ελλάδα κερδίζει την ελπίδα"


Το παράστημα, το χαμόγελο, οι ενδυματολογικές επιλογές δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Ο Τιμ Σράιβερ είναι ένας γνήσιος… Κένεντι. Γιος της Γιούνις Κένεντι-Σράιβερ, αδελφής του Τζον Φιτζέραλντ, ο 52χρονος από τη Μασαχουσέτη έχει αφιερώσει τη ζωή του στο κίνημα των Special Olympics...



Η μητέρα του ήταν ιδρυτής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (SOI) και ο ίδιος, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεγάλωσε δίπλα σε παιδιά με διανοητική στέρηση.

Ο Τιμ Σράιβερ χαρακτηρίζει "επανάσταση" τα Special Olympcs γιατί εναντιώνονται "… στον αποκλεισμό, την αναξιοπρέπεια, τις διακρίσεις, την προκατάληψη. Τα άτομα αυτά υποφέρουν από κοινωνικό αποκλεισμό". Το μεγάλο γεγονός που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 25 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου, χαρακτηρίζεται ως "αγώνες", αλλά με μια… υποσημείωση: νικητές είναι όλοι. Ο κ. Σράιβερ αναφέρει χαρακτηριστικά: "Είναι μια ευκαιρία να παίξουν, μια ευκαιρία στη ζωή. Αυτό που λέμε στους αθλητές είναι ότι δεν θέλουμε να είστε σαν τον Μάικλ Τζόρνταν ή σαν τον Γιάο Μινγκ. Θέλουμε να είστε εσείς.

Εδώ στην Αθήνα θα γίνει για πρώτη φορά αγώνας κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα. Δεν το είχαμε ποτέ αυτό στο παρελθόν. Γιατί το έχουμε τώρα; Διότι ένας απ' τους αθλητές μας, ο Κάσπερ Έντουαρντς, επέμενε ότι στο πρόγραμμα έπρεπε να περιλαμβάνεται και η κολύμβηση σε ανοιχτή θάλασσα, όπου ο ίδιος έχει βελτιωθεί. Ξεκίνησε στο Τρίνινταντ, ένα οκτάχρονο αγόρι σε μια μικρή πισίνα, και τώρα να'τον που ετοιμάζεται για αγώνα ενός μιλίου με άτομα από όλο τον κόσμο στο Αιγαίο Πέλαγος! Αν δώσεις στους ανθρώπους μια ευκαιρία, ανταποκρίνονται! Κάθε μέρος του κόσμου φέρει τις δικές τους αξίες. Εδώ οι αξίες είναι αρκετά διαφανείς: Δημοκρατία, αξιοπρέπεια, ελευθερία, σοφία. Σπουδαίες αξίες! Αυτή είναι μια χώρα με σπουδαίες αξίες.

Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο μελετούν τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Όμηρο. Δεν είναι αρχαία ιδέα, είναι σύγχρονη ιδέα να παλεύεις για την αξιοπρέπειά σου. Αυτός είναι ο σπόρος της δημοκρατίας, ότι δηλαδή κάθε άνθρωπος συνεισφέρει. Είναι σοκαριστική ιδέα, ακόμη και σήμερα, ότι μετράει ο κάθε ένας άνθρωπος. Όχι μόνο ο πρόεδρος, ή ο πρωθυπουργός, ή ο δικαστής, ο φιλόσοφος. Όλοι!

Οι Αγώνες διεξάγονται στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Ποιο μπορεί να είναι το κέρδος της χώρας μας. Ο πρόεδρος των Special Olympics International απαντά : "Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει την ελπίδα. Ο κόσμος υποφέρει κι όταν υποφέρει χάνει την ελπίδα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Πριν από λίγο μιλούσα στο τηλέφωνο για να λύσω ένα θέμα με δύο αθλητές από τη Σομαλία. Δεν έχουν διεύθυνση, δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό, όμως θέλουν να έρθουν εδώ και να λάβουν μέρος στους Αγώνες. Θα τα καταφέρουν! Αν αυτοί μπορούν, τότε όλη η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στη δική της πρόκληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: